Càritas posa en marxa el Projecte «Activa’t» i obre la inserció laboral a joves amb discapacitat

Càritas Urgell ha presentat el projecte Activa’t per donar suport i ajuda a la inserció laboral i social de joves amb discapacitat, que s’ha començat a desenvolupar a la comarca de l’Alt Urgell i concretament a La Seu d’Urgell.
L’objectiu és donar l’oportunitat als joves d’integrar-se en el teixit social i econòmic de la comarca de l’Alt Urgell, a través de la realització de tasques que poden dur a terme dins d’una empresa d’inserció laboral, com és Nougrapats. Es tracta d’un col·lectiu que viu diferents problemàtiques de discapacitat física o de salut mental que els impossibilita formar part del mercat laboral actual, altament competitiu.
Josep Casanova, Director de Càritas Urgell, ha explicat que la voluntat és que aquest «sigui un projecte compartit per tota la societat, i no només un projecte de Càritas», i per això ha demanat el suport de les institucions i empreses per fer un millor acompanyament dels joves, amb problemàtiques personals molt diverses.
Activa’t és un programa insertat dins de l’empresa d’inserció laboral NOUGRAPATS de Càritas d’Urgell. A NOUGRAPATS actualment hi treballen 8 persones en la infraestructura de gestió i 15 persones en treball d’inserció, fent possible tasques relacionades amb el reciclatge:

  • recollida de roba en contenidors
  • venda de roba a l’engròs
  • venda de roba al detall (botiga Grapats i grapats.com)
  • serveis de neteja de locals i llars
  • serveis de bugaderia
  • serveis de mudances i retirada de mobles i objectes
  • actuacions formatives

8 d’aquestes persones ténen perfil de centre especial de treball i per aelles, i per al col.lectiu que en el futur anirà utilitzant-les, s’han dissenyat noves línies de treball i infraestructures dins de l’empresa:

  • recollida i reparació d’objectes de segona mà.
  • venda d’objectes de segona mà, productes de comerç just i artesania
  • serveis de bugaderia per a petits hotels, cases rurals i particulars
  • horticultura ecològica per a la venda
  • jardineria i cultiu de plantes aromàtiques

Actuacions i inversió

Per a fer possible aquest projecte ha estat necessari adequar 150m2 en l’actual nau de Guillem Graell, 24 on hi ha els serveis de NOUGRAPATS, per a magatzem taller d’objectes; ampliar l’actual bugaderia; establir un espai per a la creació d’un hort ecològic, situat en terreny del Seminari Diocesà, cedit pel Bisbat d’Urgell (uns 1.000m2); ús i manteniment dels Jardins de Casa Molines de la Seu d’Urgell; creació d’un nou espai: “Els encants de Grapats” per a la venda d’objectes de segona mà, de comerç just i artesania de voluntaris i treballadors.
La inversió prevista per a aquest projecte és de 189.599 euros que es reparteixen entre l’adequació dels espais i la millora d’algunes instal·lacions, que són sostinguts pels fons de Càritas Espanyola destinats a projectes d’economia solidària (50%), amb fons propis de Càritas d’Urgell, del Consorci Leader de fons europeus, de la Diputació de Lleida i l’Obra Social de La Caixa. Es preveu que en un any, el compte d’explotació es podrà començar a equilibrar i més de la meitat de la inversió ja s’haurà eixugat. El mercat dels productes ecològics i sostenibles està fortament en alça.
La raó de ser d’aquest projecte té les arrels en el nostre objectiu: servir i acompanyar les persones en situació de fragilitat per tal de construir un món més solidari, més sostenible, més equilibrat i amb més futur, en què les diferències entre les persones siguin un motiu de riquesa compartida i no una raó per al conflicte i la desestabilització.
És molt important que tots compartim aquest objectiu, i participem activament de la creació d’un món més just i equilibrat en la mesura de les nostres possibilitats: amb suport directe econòmic, amb aportacions de formació i voluntariat, en la difusió del projecte o simplement, comprant i utilitzant els serveis que ofereixen aquests joves. Joves que amb les seves limitacions aporten a la societat la riquesa de la diferència i de la seva capacitat de servir a la seva manera els altres, de comprendre i de sentir que formen part de la societat, de ser estimats i d’estimar.

Compartir