Benedicció d’una Icona de la Comunitat ukraïnesa greco-catòlica a Guissona

El dilluns dia 8 de desembre, solemnitat litúrgica de la Immaculada Concepció de la Verge Maria, l’Arquebisbe d’Urgell va presidir a la parròquia de Sta. Maria de Guissona la benedicció d’una icona gran de la Mare de Déu de la Comunitat Ukraïnesa greco-catòlica que a partir d’ara podrà ser venerada pels fidels catòlics dels diversos ritus en una Capella lateral del temple guissonenc.

En el marc d’una bonica i emotiva celebració Mons. Joan-Enric Vives presidí la benedicció acompanyat del Delegat episcopal per a l’atenció dels catòlics de ritu oriental del Bisbat de Vic, Rvdm. Mons. Josep Casanova i Martorell; de Mn. Iurii Stasiuk, de la Parròquia de St. Josep, Sta Mònica i St. Josafat de Barcelona, Parròquia personal per als fidels greco-catòlics ucraïnesos; del P. Yurij Svystun, encarregat de l’atenció pastoral de la comunitat dels ucraïnesos greco-catòlics d’Urgell i resident a Guissona i del Rector de la Parròquia de Guissona, Mn. Ramon Balagué, impulsor d’aquesta bonica iniciativa.

Una gran quantitat de fidels greco-catòlics es reunió al temple parroquial per a participar de l’acte de benedicció on Mons. Vives posà en relleu la valentia de l’Església greco-catòlica que ha estat molts anys perseguida i ha donat molts màrtirs de la fe. L’Arquebisbe d’Urgell animà els fidels ucraïnesos a no renunciar mai a les seves arrels cristianes i a la seva identitat ucraïnesa catòlica, amb la llengua, la cultura i, sobretot, la seva fe. I al mateix temps els animà a saber integrar-se en la nova cultura catalana que els ha rebut i que han d’amarar amb el seu testimoni de fe, d’esperança i d’amor. L’Arquebisbe pregà per la pau en la difícil situació que es viu a Ucraïna i encomanà les famílies tan estimades pels ucraïnesos que ara viuen a Guissona o a d’altres diòcesis veïnes.

Mons. Vives recordà com les icones són profundament teològiques i de gran valor per a la fe: en fer-se carn en si de la Verge Maria, a Déu se’l pot representar de forma sensible: el rostre de Déu és Crist. Així la icona se’ns presenta com el llenguatge no sonor sinó visual, no conceptual sinó simbòlic. Segons un decret del IV Concili de Constantinoble, «la icona fa present, amb el color, allò que anuncia, allò que es diu amb la paraula del llibre dels Sants Evangelis».

Després de beneir la sagrada Icona (consagrant-la amb el crisma, l’aigua beneïda i l’encens), tots els fidels pogueren passar a venerar-la i ho feren amb gran unció i devoció. En acabar l’Eucaristia la icona beneïda fou traslladada processionalment i col•locada a la Capella del Sant Crist, on podrà ser venerada per tots els fidels. L’Arquebisbes demanà a la comunitat llatina que també vulgués ser devota d’aquesta miraculosa Icona de la Mare de Déu.

Un piscolabis de germanor clogué la celebració festiva a les sales parroquials, on els fidels pogueren saludar personalment l’Arquebisbe d’Urgell i li agraïren la seva presència, i on li fou ofrenat a Mons. Casanova –que ha sufragat la icona- un bell i artístic retrat seu, fet per un jove artista ucraïnès.

Aquesta fou la bellíssima oració emprada, provinent de la litúrgia bizantina:

«Senyor Déu, Pare omnipotent, que us heu dignat escollir entre tots els homes i dones una coloma pura i una ovella immaculada, la sempre Verge Maria, perquè fos la Mare del vostre Fill Unigènit, i l’heu santificada enviant l’Esperit Sant al seu estatge. L’heu feta més venerable que els querubins i serafins, i més gloriosa que qualsevol criatura, ella que prega i intercedeix per tot el gènere humà.
Beneïu i santifiqueu amb la vostra gràcia, per l’aspersió d’aquesta aigua santa, aquesta icona pintada en el seu honor i record, i per a glòria d’Aquell que d’ella nasqué, el vostre Fill únic i consubstancial amb Vós i de Vós, el seu Pare sense principi, del vostre Esperit Santíssim, bo i vivificador, i feu que tots els qui preguin amb fe davant seu trobin una font de curació de tots els mals de l’ànima i del cos, alliberament i protecció de totes les insídies dels enemics; feu que les seves oracions us siguin agradables.
Per la misericòrdia del vostre Fill únic, que va néixer d’ella segons la carn, nostre Senyor Jesucrist, amb el qual Vós sou beneït juntament amb el vostre sant, bo i vivificador Esperit, ara i sempre i pels segles dels segles. R / Amén.»

img 2663img 2648img 2653img 2654img 2668img 2678

Compartir