Benedicció d’una campana a Tavascan

El diumenge 2 de juliol l’Arquebisbe d’Urgell acompanyat del rector de St. Bartomeu de Tavascan (municipi de Lladorre) Mn. Joan Dies, va celebrar amb joia l’Eucaristia dominical al poble i al final de la missa beneí una nova Campana, que ha estat anomenada Bartomeua, Maria de les Neus i Simeona, i que és bessona de la que fou beneïda el 1901 i que es trobava bastant deteriorada i era impossible de ser reparada, com en un primer moment es volia fer.

Va ser acollit per l’Alcalde de tot el municipi de Lladorre Il·lm. Sr. Salvador Tomàs Bosch i per la Junta de veïns que ha tingut molt d’interès en aquesta reposició d’una nova campana, i ha fet molts esforços perquè fos obra de moltes persones del poble. Les padrines han estat les majorales i dones gran del poble de Tavascan encapçalades per la més gran de 102 anys.

L’Arquebisbe ha remarcat a l’Eucaristia la primacia de Déu en la vida del creient, que és criatura, i que res no se li ha d’anteposar. “Déu sobre tot!” ha remarcat que ha de ser el fi més gran de la vida, i que des de Déu retrobem totes les persones i les coses en el seu lloc. I els demanà que donessin aquest prmer lloc a Déu perquè la nostra vida personal i social no es perdi. I en segon lloc remarcà el gran do de l’hospitalitat que sempre es veurà recompensada, fent una concreció en l’acolliment als emigrants i refugiats, però també als diferents, als qui més ens costi i als enemics fins i tot.

En acabar la missa va ser beneïda la campana que l’arquebisbe valorà com a instrument que ens recorda la veu de Déu, que ens fa alçar la mirada i els cors envers l’Altíssim, i també la que aplega i avisa la comunitat pels esdeveniments més nostres el toc de la pregària i els tocs de bateig, de casaments, de difunts i sobretot el toc de missa cada diumenge, com també de foc o de perills. Les campanes ritmen la vida dels pobles i les hem d’estimar, com fan avui els de Tavascan i els amics de tot Lladorre i la Vall de Cardós. Després tothom ha pogut fer sonar la nova campana, i posteriorment fou hissada al campanar. La seva bessona deteriorada serà posada dins l’església en lloc d’honor, puix havia estat promoguda amb l’esforç i les donacions materials de tot el poble.

La nova campana Bartomeua, Maria de les Neus i Simeona, pesa uns 300 kgs. sona amb el to de La i ha estat construïda per PACCARD Fonderie de Cloches, una Fundició de Sévrier (França) i el jou per l’empresa ERMEC de Barcelona.

Compartir