Benedicció de la imatge de la M. de Déu de l’Artiga de Lin (Val d’Aran)

Diumenge dia 21 de juny l’Arquebisbe d’Urgell va beneir la nova imatge de la Mare de Déu de l’Artiga de Lin, i la remodelació de la seva Capella, en la diada de la Romeria o Aplec de la Vall d’Aran i especialment de les poblacions d’Aubert, i Vilac, Les Bordes, i altres Entitats descentralitzades, aquestes dins el Municipi de Vielha-Mijaran. Hi van assistir l’Arxiprest de la Vall i les Autoritats civils encapçalades pel nou Alcalde de Vielha i els Alcaldes de Vilac i aubert, amb altres Alcaldes i Consellers del Conselh Generau d’Aran, amb una gran multitud de fidels.
Després dels danys de la riuada de juny 2013 convenia refer aquesta Capella, i s’ha aprofitat per part del Conselh Generau per tal de bastir-hi també una sala polivalent per a diversos usos i per a explicar l’indret «el més bell de tota la Vall d’Aran», amb la proximitat dels Güelhs del Jueu, segons moltes guies de la Vall.
La nova imatge ha estat explicada en el seu significat teològic pel mateix Arquebisbe, i a l’homilia de l’Aplec ha llegit pausadament la versió catalana del Càntic de les cristures de St. Francesc d’Assís, Laudato si’, amb el qual el Papa Francesc acaba de fer una crida a tots els creients i als homes de bona voluntat per una «ecologia humana integral», que tingui en compte les persones i la natura, i uneixi combat per un desenvolupament sostenible, eradicant pràctiques destructores, però sense oblidar que l’ecologia més clau és la defensa de les poblacions empobrides, que són les que més massivament pateixen els efectes de la pol·lució i la destrucció del medi ambient.
L’Arquebisbe ha fet notar també en la seva homilia com la Verge Maria és mestra de la contemplació de Déu i exulta amb la lloança de la seva obra en la Creació. I també com Maria ens avança cap als pobres i els necessitats, ja que ella marxà «decididament» a la muntanya per ajudar la seva parenta Elisabet.
Tots els fidels passaren a besar la nova imatge de la Mare de Déu amb el Nen Jesús a la falda, mentre es cantaven els goigs immemorials, ja aprovats pel Cardenal Salvador Casañas a finals del segle XIX, i posteriorment els membres de l’Ajuntament donaren la Caritat als assistents, i oferiren aigua amb anís i tingué lloc un dinar de germanor.

Compartir