Aplec dels Esclopets (Ribelles-Vilanova de l’Aguda)

El dissabte 23 de març va tenir lloc a la petita esglesiola dedicada a la Mare de Déu dels Esclopets (Ribelles – Vilanova de l’Aguda) que un any més va convocar a molts fidels dels pobles veïns de Ribelles, L’Alzina, les masies de la rodalia i també d’altres indrets. Com marca la tradició al migdia es va celebrar una Missa per recordar els difunts del darrer any, demanar per les collites i els treballs agrícoles i ramaders.
La celebració i l’aplec van mirar amb afecte i pregària a l’advocació mariana, que presideix la capella i que té una gran devoció entre tots els que van omplir l’esglesiola, representada amb la imatge de la Mare de Déu dels Esclopets, ja que els peus de la Verge estan calçats amb uns esclops, un calçat tant present, temps enrere, en la vida dels pagesos i ramaders dels poblets i masies de la zona.
Van celebrar l’eucaristia Mn. Jaume Mayoral i el diaca Mn. Josep Caba; també es va fer present l’Alcaldessa de Vilanova de l’Aguda i diputada al Parlament de Catalunya, Il·lma. Sra. Montserrat Fornells. A l’homilia es va recordar la necessitat de viure el sentit de l’agraïment i l’acció de gràcies, no només cap a Déu sinó també cap els altres, en una societat cada vegada més egoista i tancada en si mateixa, aquest i altres aplecs permeten trobar-se, acompanyar-se i celebrar la fe i les arrels que tenen les persones, va recordar Mn. Mayoral. També es va fer el canvi de les priores, que representen a les famílies del poble i de les masies, i que cuiden de tots els preparatius de la festa.

Al final de l’Eucaristia el diaca va beneir els panets que s’ofereixen als fidels. Els Cants dels Goigs a la Verge dels Esclopets va estar interpretat per un petit cor que cada any acudeixen a la festa per poder honorar a la Verge i cantar-li els goigs.  Una fotografia dels assistents per guardar en el record, van tancar l’acte religiós, després les famílies van compartir el dinar de festa amb familiars i amics.
Compartir