Aplec de Sta. Maria de Montgarri

El dia 2 de juliol tal com marca la tradició, moltíssims fidels de la Vall d’Aran, del Pallars i de Coserans i l’Arièja, van reunir-se en Aplec a Montgarri, al cor del Pirineu, per celebrar la festa de la Mare de Déu de Montgarri, al Santuari de la saeva Vall, a la riba de la Noguera Pallaresa. Enguany van presidir l’Aplec l’Arquebisbe d’Urgell i l’Arxiprest, amb l’Il·lm. Sr. Alcalde de Naut-Aran Cesar Ruiz-Canela Nieto, i el Magnf. Sr. Síndic Carlos Barrera.

De bon matí ja s’hi van anar aplegant els pelegrins i a migdia es va celebrar la solemne Eucaristia al Santuari. Hi concelebraren amb l’Arquebisbe i l’Arxiprest, Mn. Pere Balagué, que enguany celebra les seves noces d’or sacerdotals, així com el Rector de la Vall d’Isil i Esterri, Mn. Andreu Rodríguez, el Rector del Seminari Major Interdiocesà Mn. Norbert Miracle, i Mn. Gabriel Casanovas Vicerector del Seminari d’Urgell, amb Mn. Joan de Coserans. S’alternaren les llengües aranesa, catalana, espanyola i francesa.

L’Arquebisbe d’Urgell a la seva homilia recordà la visita de Maria al nostre Pirineu, des de fa tants segles, i una visita que consola, alegra, ajuda i ens dóna esperança. Maria que és Mare de l’Església continua acompanyant-nos i portant-nos cap al seu Fill, perquè amb fe i caritat avancem pel camí de la vida. També valorà la realitat dels Aplecs tan viva a tota la Vall d’Aran i al Bisbat d’Urgell, que ens fa retrobar com a poble, amb arrels cristianes que volem conservar i estimar, per transmetre-les a les noves generacions. Som poble i necessitem superar lindividualisme que ofega i tanca, per obrir.nos amb caritat a tothom, també als emigrants i necessitats que truquen a la nostra porta. En tercer lloc va recordar la crida a la santedat que ens acaba de fer el Papa Francesc, i que consisteix a viure de forma extraordinària el que és ordinari i normal. Viure-ho amb amor, fins la generositat més gran, que amb l’ajuda de Déu superarà el nostre esforç per transcendir-lo. Servir els germans i transformar el món com a claus d’una santedat encarnada.

Després de cantar els Goigs de Montgarri i de besar la imatge de Maria, sortiren en processó fins al lloc on la imatge fou trobada, gràcies a un bou que no se’n movia. Precedits per la Creu i la bandera que portaven l’Alcalde i Regidors, van anar a l’altra banda del riu Noguera, on fou beneïda la «caritat» que l’Ajuntament lliura a tots els pelegrins: un tros de pa, un tall de formatge i un poc de vi, símbols de la compartició i de la solidaritat que després de l’Aplec hem de viure els cristians amb els qui més ens necessiten. Festa i caritat, espiritualitat del servei i de la lloança a Déu.

Un dinar de germanor va cloure l’Aplec. En aquesta ocasió es van beneir i inaugurar les obres de sanejament exterior d’humitats del temple, la redescoberta de la porta romànica, l’escala al campanar, i el terra de l’església tot nou. Obres que s’han pogut realitzar gràcies a l’ajuda i interès del Conselh Generau, de l’Ajuntament de Naut Aran, dels Amics de Montgarri i dels feligresos de la Vall i visitants que anònimament han aportat els seus donatius.

Compartir