Aplec de Santa Rita a Sanaüja

Com cada 22 de maig Sanaüja es vesteix de festa per honorar la seva santa predilecta, Santa Rita de Càssia. Una festa que es perd en el temps i que, a Sanaüja i rodalies, aconsegueix any rere any congregar més fidels i devots, vinguts de molts llocs i cridats per celebrar aquesta devoció, la santa dels impossibles. Feia molt de goig veure gairebé unes 400 persones en un dia de cada dia per poder compartir aquesta festa religiosa, plena de devoció i tradició.
La missa de la festa se celebra al Santuari de la Mare de Déu del Pla, a l’entrada de Sanaüja, i ja a primera hora del matí comencen a venir els fidels per encendre un ciri, darrere de cada ciri hi ha una història d’acció de gràcies, de petició, de record, d’ajuda. Al migdia té lloc la celebració eucarística que enguany ha presidit l’arxiprest de l’Urgell Mitjà, Mn. Ramon Balagué, amb la participació dels preveres que atenen aquesta zona del bisbat, mossèn Josep Sauter, mossèn Bonifaci Fortuny, mossèn Jaume Mayoral i el diaca mossèn Josep Caba.
En acabar un dels moments més esperats la benedicció de les centenars de roses que omplien el temple (també de colors i d’olors), i que s’havien d’endur a casa per oferir a un familiar malalt, a un amic sense feina, a la veïna impossibilitada, a la filla que no creu… Com ha recordat l’arxiprest, beneïm les roses però sobretot beneïm les persones, les que esteu aquí i les que rebran aquest petit detall de la festa.
Al migdia un dinar compartit, organitzat per l’Associació de la gent gran amb motiu del vot de poble a Santa Rita, amb un ambient joiós i ben festiu, i en acabar un grapat de cançons interpretades per joves del poble. Després vindria la visita guiada a l’esplèndida església parroquial, per poder admirar el ric patrimoni històric i artístic, i per a acabar la diada, un animat ball per a tothom.

En el cor de molts dels assistents una pregària que acompanya l’estampa de Santa Rita de Sanaüja:
«Gloriosa i benaurada Santa Rita de Càssia,
estimada protectora meva,
postrat als vostres peus
amb tota humilitat i mansuetud,
us suplico pels mèrits de la Passió de Nostre Senyor Jesucrist,
que us digneu interposar amb la seva adorable Majestat,
vostra eficaç i poderosa intercessió,
perquè a través d’ella i les vostres grans virtuts,
aconsegueixi jo del meu Déu i Senyor
a gràcia
d’agradar-li, estimar-lo,
i una total resignació a la seva voluntat. Amén»


Compartir