Aplec de Montgarri i benedicció de la nova imatge de la Mare de Déu

El dia 2 de juliol tingué lloc el tradicional Aplec de la Mare de Déu de Montgarri que any rere any aplega els devots i fidels de Maria de la Vall d’Aran, els Pallars i l’Arieja. Enguany fou presidit per l’Arquebisbe d’Urgell Mons. Joan-Enric Vives que estigué acompanyat per l’Arxiprest de la Val d’Aran, Mn. Pere Balagué; pel Rector d’Esterri d’Àneu, Mn. Andreu Rodríguez i pel sacerdot francès Jean de Pamiers. Hi assistiren les Autoritats encapçalades pel Magnífic Sr. Síndic de la Vall d’Aran, Sr. Carlos Barrera; l’Alcalde de Naut Aran, Sr. Cèsar Ruiz-Canela; els Magnífics Srs. Consellers del Conselh Generau i altres Alcaldes de la Vall d’Aran. El grup d’Amics de Montgarri amb el grup de Pelegrins de St. Girons vinguts de l’Arieja i una gran assemblea de fidels també hi participà.

Dins l’Eucaristia tingué lloc la benedicció de la nova imatge de la Mare de Déu de Montgarri que presidirà l’església i que és obra de l’escultor basc Antonio Fernández de Ortega. Aquesta imatge és més gran que la que surt a les processons i que també és obra del mateix artista. A la seva homilia l’Arquebisbe destacà el valor de la visita de la Mare de Déu a la seva parenta Elisabet com un signe que també els cristians hem d’estar amatents a les necessitats dels nostres germans, especialment dels qui més necessitat tinguin de nosaltres. Mons. Vives glossà el valor de la bonica pregària de l'»Ave Maria» que des del segle VIè. es va anar construint i que finalment Pius V l’any 1568 fixà amb la fórmula que ha arribat als nostres dies. Aquesta pregària ha de ser molt estimada pels fidels així com el res del Sant Rosari a llaor de Maria. L’Arquebisbe convidà tots els presents a resar a Maria cada dia i no oblidar-se mai de la Mare de Déu que independentment de la seva invocació, Montgarri, Mijaran, Núria, Fàtima, Lourdes… té sempre el nom de la Theotókos, la Mare de Déu. Finalment convidà cadascun dels fidels en aquell dia a encomanar-se a Maria i presentar-li les pròpies necessitats i les dels qui coneixem, perquè ella les presenti al seu Fill Jesucrist, l’únic Mitjancer i Salvador.

Acabada l’Eucaristia, sacerdots, autoritats i fidels acompanyaren la imatge de la Mare de Déu en processó, amb la bandera i la creu, i els cants devots fins al lloc on la tradició narra que fou trobada per un toro i els pastors.

Posteriorment en un ampli prat veí fou beneïda i distribuïda a tothom «la caritat», és 1.500 racions de pa, formatge i vi amb què l’Ajuntament obsequia els pelegrins que vénen tan nombrosos i perseverants de tota la Vall d’Aran i de banda i banda del Pirineu, i que significa el compartir i la solidaritat que hem de tenir els qui participem de tota festa cristiana, especialment de l’Eucaristia.

0img 0066img 9992img 0028img 0046img 0050img 0087img 9994

Compartir