Aplec de la Mare de Déu d’Arboló, Patrona del Pallars Sobirà

Diumenge dia 3 de maig, amb molt de fervor i una gran assistència de fidels es va celebrar l’Aplec de la Mare de Déu d’Arboló, a la Parròquia d’Arcalís dins el municipi de Soriguera, i que és Patrona del Pallars Sobirà, segons que proclamen els seus Goigs. Enguany es commemorava el 75è aniversari de l’entronització de la nova imatge de la Mare de Déu d’Arboló a l’ermita, després que l’antiga fos destruïda a la persecució religiosa dels anys 1936-1939. Precisament, el Patronat “Amics del Santuari d’Arboló” ha restaurat la Mare de Déu que presideix el temple. Es tracta d’una còpia del 1940 de la peça romànica que va ser cremada durant la Guerra Civil, realitzada per l’escultor Francisco de Gomara. La restauració actual ha estat realitzada per la Sra. Vanessa Soria, i s’ha sufragat amb els donatius dels fidels devots i els que visiten el Santuari, i ha consistit en tres eixos: aturar les alteracions a nivell de suport, netejar la superfície de la imatge que és una talla de fusta i fixar i protegir la pintura de cara al futur.

La celebració eucarística fou presidida per l’arquebisbe d’Urgell Mons. Joan-Enric Vives, i el Rector i Arxiprest Mn. Joan Pau Esteban i va comptar amb la presència de l’Il·lm. Sr. Alcalde de Soriguera, Sr. Albert Vilardell, així com altres Alcaldes del Pallars i els membres de l’Associació “Amics d’Arboló” que tenen cura del Santuari al llarg de l’any i nombrosos fidels que ja havien acudit a peu des de Baró, així com els devots que a Barcelona donen culte a la Mare de Déu d’Arboló, entronitzada a la Parròquia de Sta. Anna de la Ciutat Comtal, i on el proper dia 17 celebraran allà el seu Aplec.

A la seva arribada el Sr. Arquebisbe fou rebut pel Sr. Rector i les M.I. Autoritats i representants dels “Amics d’Arboló”, juntament amb la bandera del poble que encapçalà la comitiva fins a l’arribada a l’ermita.  L’Arquebisbe pogué comprovar de primera mà com la naturalesa ha tornat a reviure i reverdir després del devastador incendi que l’any 2012 va arrasar la contrada però que, miraculosament, va respectar la venerada ermita de la Mare de Déu, que va restar envoltada per les flames però no va sofrir cap dany.

L’arquebisbe Joan-Enric va posar en relleu a l’homilia aquest fet de la natura com un exemple clar del que hauria de ser la vida del cristià: una vida que, malgrat els problemes i les dificultats i el mal, amb l’ajuda de Jesucrist Ressuscitat i de l’Esperit Sant, sempre reneix. Va animar els fidels precisament a no oblidar ni renunciar mai a la seva fe ja que sense la fe no som res i va exhortar els fidels a traspassar aquesta fe a les generacions futures. Mons. Vives va posar en relleu com la Mare de Déu d’Arboló, tant estimada pels pallaresos, havia de ser sempre signe de pau ja que el colom que l’Infant Jesús porta entre les mans ens ho recorda, una pau que Jesucrist Rei de la Pau dóna i que hem de sembrar amb la nostra manera d’obrar per tal que desastres com els que es van produir a la guerra civil no es tornin mai a reproduir al nostre poble. L’Arquebisbe Joan-Enric glossant les lectures del diumenge V de Pasqua animà els cristians a ser sarments sempre ben arrelades a Jesucrist, el Cep veritable, i a no separar-nos mai d’ell. I recordà com el Papa Francesc ens diu que “Jesús mai no es cansa de perdonar-nos, som nosaltres els qui ens cansem de demanar-li perdó” ja que hem de confiar en la misericòrdia de Déu ja que “pensem que Déu és més gran que la consciència” (cf. 1 Jn 3).

A l’ermita del segle XII bellament restaurada s’hi manté un culte immemorial en les penyes agrestes prop del riu Noguera Pallaresa, amb una imatge de Maria amb l’Infant assegut a la seva falda, refeta el 1940, que mostra la Mare de Déu que dóna el seu Fill diví als pelegrins. Ell està assegut sobre el genoll esquerre de la Mare coronada, amb un posat molt tendre i humà, agafant-se el seu peu, que un colom besa delicadament.

Per potenciar encara més les visites, els membres del Patronat “Amics del Santuari d’Arboló”, amb col·laboració amb el Parc Natural de l’Alt Pirineu, han preparat un fulletó amb la història del Santuari i les característiques del sender que va des del poble de Baro fins Arboló, camí que enguany han realitzat a peu molts pelegrins i devots. El Parc Natural també ha efectuat en els darrers temps tasques de millora i condicionaments dels camins que porten cap al Santuari.

Compartir