50è aniversari de la mort de l’Abat Escarré

El dimecres dia 3 d’octubre va tenir lloc al Museu d’Història de Catalunya de Barcelona l’acte de commemoració pel 50è aniversari de la mort de l’abat de Montserrat Dom. Aureli M. Escarré, organitzat per la Conselleria de Justícia de la Generalitat de Catalunya.

La conferència sobre la figura de l’abat Escarré va anar a càrrec del professor i historiador Joan B. Culla i van participar el pare Josep M. Soler, abat de Montserrat, el Dr. Jaume Sobrequés i Callicó, director del Centre d’Història Contemporània de Catalunya, i la sra. Patrícia Gomà, secretària general de Justícia.

Van assistir-hi Mons. Joan Maria Abella, bisbe auxiliar d’Osaka, Mn. Norbert Miracle, vicesecretari de la Conferència Episcopal Tarraconense, el P. Màxim Muñoz i el Gmà Lluís Serra, president i secretari, respectivament, de la Unió de Religiosos de Catalunya, el sr. Marcel·lí Joan Alsinella, director general d’afers religiosos, el diputat a Corts Sr. Joan Capdevila, entre altres.

El professor Culla va fer una profunda anàlisi de la figura de l’abat Aureli Maria Escarré, nascut a l’Arboç (Baix Penedès) el 1908 i mort a Barcelona el 21 d’octubre de 1968. El Dr. Culla va repassar les diverses etapes de la seva vida, molt marcades pels extraordinaris esdeveniments del segle XX a Catalunya: la República, la persecució religiosa i la guerra civil, el seu nomenament com a abat i el progressiu allunyament del règim franquista fins arribar a l’exili l’any 1965.

El P. Abat Josep Maria Soler va presentar la figura del seu antecessor com a renovador de la comunitat monàstica de Montserrat i reconstructor de l’edifici del monestir i la basílica, tot assenyalant que cal fer memòria de les obres bones dels nostres avantpassats.
Compartir