50 anys de presència de les RR. Carmelites de St. Josep a Tartera i professió religiosa

Dilluns dia 15 d’agost, solemnitat de l’Assumpció de la Mare de Déu, l’Arquebisbe d’Urgell Mons. Joan-Enric Vives, va presidir l’Eucaristia a la Residència de la Immaculada de les Germanes Carmelites de St. Josep a Tartera (Prats de Cerdanya) per festejar el 50è. aniversari de la presència de les Religioses a La Cerdanya. En aquesta festa, va tenir lloc la primera professió religiosa temporal de la Gna. Yina Marcela Rubiano i la renovació de vots per un any de les Germanes Lidia Damián i Yanelli Rodríguez.

Concelebraren amb l’Arquebisbe diversos Mossens, hi fou present l’Alcalde de Prats Il·lm. Sr. Jordi Rosell, i hi assistiren la Superiora general, Rvma. M. Ascensión Ortega, la Mestra de novícies Gna. Patrícia Vázquez així com Germanes de l’Institut i les novícies i una gran quantitat de fidels que van omplir la Capella de les Germanes per acompanyar-les amb la seva pregària i acció de gràcies en aquest dia de tanta joia per a tot l’Institut religiós.

Després de l’Evangeli va tenir lloc la presentació i crida de la candidata a professar que va demanar poder formar part de les Germanes Carmelites de St. Josep i viure de la misericòrdia de Déu. A la seva homilia l’Arquebisbe Joan-Enric glossà les lectures proclamades en la solemnitat de la Mare de Déu Assumpta al cel. Maria, model de tot creient i model de l’Església orant, ha estat enduta amb cos i ànima al cel i ens ensenya a posar els nostres ulls en les coses de Déu, no en els béns passatgers de la terra. L’Arquebisbe animà els fidels a mirar sempre Maria com a model de l’Església ja que ella és la nostra Mare que ens ensenya a pregar i a posar tota la nostra confiança en el Senyor perquè es faci la seva voluntat i no la nostra. 

Mons. Vives adreçà unes paraules a la Gna. Yina Marcela que aquell dia feia la seva primer professió, tot animant-la a perseverar en el seu lliurament al Senyor Jesús i a viure en l’obsequi de Jesucrist sempre tenint com a primers destinataris del seu missatge els pobres i els més necessitats. L’animà a ser una religiosa consagrada a Déu que ho lliuri tot pel seu espòs i recordà com la vida consagrada forma part de l’Església i n’és una dimensió molt important i significativa que ajuda tots els fidels a viure en la santedat, cadascú en el seu propi lloc i vocació específica. Animà la professa a seguir els exemples de la Venerable Mare Rosa Ojeda Creus, fundadora de l’Institut de les Germanes Carmelites de St. Josep i a tots els fidels a pregar per la Gna. Yina Marcela que amb el seu sí generós a Déu esdevenia un signe per a tota la comunitat. També destacà el lliurament perseverant de les dues Germanes que en aquell dia renovaren els seus vots per un any, mostrant com era important mantenir-se en la fidelitat a Jesucrist, renovant cada dia el sí donat en el passat.

Acabada l’homilia tingué lloc la primera professió de la Gna. Yina Marcela que fou rebuda per part de la Mare General després que l’Arquebisbe seguint el ritu litúrgic establert recollís la seva promesa d’obediència, castedat i pobresa. Un cop hagué professat firmà solemnement la seva professió i la diposità damunt l’altar perquè fos beneïda pel Senyor. A continuació tingué lloc el ritu de vestició amb l’hàbit de Germana i el lliurament de les Constitucions de l’Institut i el crucifix. Finalment les Germanes l’abraçaren en un signe d’acollida i rebuda fraterna a l’Institut.

En acabar l’Eucaristia la Superiora de la Casa de Prats de Cerdanya tingué unes paraules on recordà els orígens de la residència de Prats de Cerdanya fa 50 anys i agraí el fet que la comunitat sempre s’ha sentit molt estimada a Cerdanya pels fidels i pels visitants, i donà les gràcies a alguns dels familiars de les empreses que van col·laborar en la construcció i posada en funcionament de la residència i que aquell dia participaren de l’Eucaristia en agraïment i acció de gràcies a Déu. La Mare Ascensión Ortega va posar en relleu la importància de mantenir la casa oberta al llarg de 50 anys: «les germanes que estan aquí són grans, però elles mateixes, amb la seva tasca, la seva abnegació, i el seu sacrifici ho van mantenint i ens alegrem unes amb les altres, perquè tot és per bé de la congregació i de la comarca on estem”

Després de l’Eucaristia tingué lloc un petit refrigeri on l’Arquebisbe pogué saludar les religioses i els fidels.

Compartir