40è. pelegrinatge diocesà a Lourdes amb l’Hospitalitat

Els dies 28, 29, 30 i 31 de maig la Diòcesi d’Urgell va peregrinar al Santuari de la Mare de Déu de Lourdes (França) amb l’Hospitalitat diocesana en el seu 40è. pelegrinatge, que fou presidit per l’Arquebisbe Joan-Enric. Hi foren presents el president de l’Hospitalitat Sr. Josep M. Marimon, Mn. Ignasi Navarri, Consiliari diocesà i Mn. Pere Morales Viceconsiliari, amb els membres de la Junta i els responsables de les diverses seccions del pelegrinatge. Hi van participar uns 90 malalts i 400 pelegrins i voluntaris, de totes les comarques del Bisbat, amb la particularitat que dos d’ells van recórrer els 300 Kms. des de La Fuliola en bicicleta. Durant tots els dies van ser acompanyats pel nou Capellà de llengua espanyola i catalana, Mn. Lluís Ruiz sacerdot solsoní que des de fa un mes s’ha incorporat a l’equip de capellans del Santuari que atenen els pelegrinatges de les diverses llengües i nacions.

L’inici el dilluns 28 sortint amb els autocars des de les diverses parròquies del Bisbat, fent cap a Lourdes cap a la tarda i amb la trobada d’inici del pelegrinatge a l’església de Sta. Bernardeta, al vespre, amb un emotiu acte de benvinguda per part del President i el Consiliari, i amb una celebració penitencial presidida per l’Arquebisbe que glossà la manera de viure com a pelegrins a Lourdes aquells dies i no com a turistes distrets, descrivint les característiques del pelegrinatge. També invità a la conversió i a obrir-se a la misericòrdia de Jesús, amb una glossa dels textos del darrer comiat de Jesús als deixebles, segons l’evangeli de St. Joan: el manament de l’amor, i la joia dels de Jesús que Ell vol que sigui la nostra joia. També remarcà el lema d’enguany dels pelegrinatges “Feu tot el que Ell us digui”, paraules de Maria als servidors de Canà, perquè es realitzés el signe de la conversió de l’aigua en vi, i tots els seus fills creiessin en les paraules de Jesús i les posessin per obra.

El dimarts 29 va acollir l’arribada dels dos autocars de pelegrins de la Vall d’Aran, que se sumaren a tots els altres, i la missa ben plena de fervor a la Santa Gruta de Massabielle, amb les ofrenes de tot el pelegrinatge i la pregària silenciosa davant la roca que Maria beneí amb la seva presència. Es pregà per tota la Diòcesi i especialment pels malalts i les intencions dels pelegrins. Tingué lloc la tradicional foto de grup del pelegrinatge, i a la tarda es resà el Via-crucis per la muntanya, i van participar en l’emotiva Processó del Santíssim Sagrament, per finalitzar al vespre amb el rés del rosari amb torxes i la processó internacional, rebent al final la benedicció que donà l’Arquebisbe Joan–Enric que presidia.

Dimecres fou el dia de la missa a la Basílica del Rosari, on captem que hem d’anar a Jesús per Maria, i obtindrem misericòrdia, salut i pau. L’homilia féu ressaltar el valor de fer el que Maria ens invita a fer, obeint-la sempre, treballar pels malalts, i ser actius en la concreció d’una cultura de la vida en positiu, que doni esperança al món. Es pregà pels malalts i per totes les intencions dels pelegrins, i al final de la missa s’atorgaren les medalles que ratifiquen els 10 i els 25 anys de servei ininterromput a través de la participació activa i servicial en els pelegrinatges a Lourdes. L’Arquebisbe remarcà que són medalles no pas per a l’orgull sinó manifestadores del valor que té servir per al cristià i la comunitat. A la tarda els malalts i pelegrins que ho desitjaren pogueren banyar-se a les piscines en un clima de fe, i a la tarda tingué lloc la pregària del Viacrucis i la festa de família del pelegrinatge, en la qual els malalts i acompanyants voluntaris celebren amb joia el retrobament d’aquests dies, i expressen algunes de les seves vivències en un clima emotiu i joiós. Tots els malalts van rebre un senzill record d’aquest pelegrinatge. Cadascú s’hi pot expressar amb senzillesa oi esperit de família, on tothom hi és be  rebut. A la nit la processó del Rosari tingué lloc a la Basílica subterrània de St. Pius Xè, a causa de la pluja.

El dijous 31, festa joiosa de la Visitació de la Verge Maria a Sta. Elisabet, tot el nostre pelegrinatge participà a la missa internacional a la Basílica subterrània, que fou presidida pel bisbe de Tarbes i Lourdes Mons. Nicolas Brouwet que glossà el misteri de goig de la Visitació i ens animà a ser “visitadors” de tots els qui sofrien i necessitaven el testimoniatge de la caritat de Maria i el nostre. De seguida d’acabada la missa ja tots els pelegrins i els malalts s’encaminaren de retorn cap a la Vall d’Aran on dinaren i cada autocar enfilà la ruta del retorn a les seves Parròquies.

Un pelegrinatge que féu vibrar la fe dels participants, ple de molts moments emotius, on es pregà pels malalts, per les famílies de tots, per les necessitats de tota l’Església i de la Diòcesi d’Urgell, i per la pau i la concòrdia. Retornaren amb el ferm propòsit après de nou a Lourdes, de fer tot el que Jesús ens digui, com la nostra Mare celestial la Verge Maria ens indica que fem. 

Compartir