160 inscrits a les Jornades de Teologia que comencen dijous a La Seu d’Urgell sota el lema «Acollir la vida. Tenir-ne cura. De la bioètica a la biopolítica»

«La vida és un do rebut. És, a la vegada, la condició de possibilitat de tota activitat humana. Per això és el do més preuat, el més valuós de què disposem. Tenir cura de la vida és un deure i, a la vegada, una forma de gratitud envers el do rebut. No solament la vida humana és un do, qualsevol forma de vida, des de la vida unicel·lular fins a la complexitat de la vida humana mereix ser atesa i reclama un tracte curós». Així ho explica el catedràtic de Filosofia de la Universitat Ramón Llull i Director de la Càtedra de Pensament Cristià del Bisbat d’Urgell, el Dr. Francesc Torralba, que també participa en aquestes jornades de formació que se celebren tradicionalment en acabar l’estiu.

160 persones s’han inscrit en les «Jornades de Teologia», organitzades per la Delegació d’Ensenyament del Bisbat d’Urgell, que estan obertes al públic en general i que enguany acull a laics de divers signe de La Seu d’Urgell i d’Andorra. Una part important dels assistents però, són mestres i professors de religió, í també catequistes, sacerdots i alguns laics vinculats amb els consells de pastoral de les parròquies de la diòcesi. Començaran el dijous 28 d’agost a les 10:30, en horari de 10:30 a 13:00 i de 16:00 a 19:00, i acabaran el divendres 29 d’agost.

El dijous, a partir de les 18:00 és previst que se celebri una missa, presidida per l’Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives i Sicília. Després de la Eucaristía, seran lliurats els títols de «missió canònica», als alumnes de la DECA, amb la que reben l’encàrrec per ensenyar en nom de la religió catòlica els diversos nivells formatius en l’escola pública i privada.

En aquestes jornades ens proposem endinsar-nos en els grans desafiaments de la bioètica des d’una opció cristiana, des d’una clara aposta per acollir la vida, especialment la més vulnerable i necessitada de cura. Els dos ponents, el Dr. Francisco Alarcos, Director de la Càtedra Andalusa de Bioètica de la Facultat de Teologia de Granada; i el Dr. Francesc Torralba, parlaran al llarg de dijous i divendres de l’essència i el sentit de la bioètica; dels dilemes ètics de l’origen de la vida humana i dels dilemes ètics del final de la vida humana; de la gestió ètica de la vida no humana, a portant nocions d’ecoètica; de la tasca dels comitès d’ètica com a òrgans de deliberació i presa de decisions; i de com acollir la vulnerabilitat i de com potenciar l’autonomia.
Sobretot, es tractaran abastament les diferents posicions en els dilemes de l’origen i del fi de la vida i l’evolució que ha experimentat el diàleg bioètic, que és essencialment interdisciplinari, des de la dècada dels setanta del segle XX fins a l’actualitat.

Es vol cercar mostrar la necessitat de fonamentar la biòetica, el biodret i la biopolítica de criteris humanístics, assentats en la dignitat inherent de tota persona humana, més enllà de les seves característiques externes i del seu grau i nivell de desenvolupament.

Per a més aclariments, podeu contactar amb Mn. Pepe Chisvert, Delegat d’Ensenyament del Bisbat d’Urgell, al 0034 606501924 o bé al 00376 344155.

Jornades de Teologia 2014

Compartir