Un Sínode per a la transmissió de la fe cristiana avui (1)

El proper mes d’Octubre tindrà lloc a Roma la reunió del Sínode de Bisbes, que el Sant Pare convoca per fer viva i operant la comunió i la participació dels episcopats del món en les seves tasques de mestratge i de govern de l’Església. El pròxim Sínode tractarà sobre “La nova evangelització per a la transmissió de la fe cristiana“. Ara fa un mes, s’ha fet de fer públic l’Instrument de treball (Instrumentum laboris) que forneix els principals elements del tema.
Aquest document agrupa en quatre capítols principals les seves reflexions: Jesucrist com a Evangeli de Déu per a l’home, el temps actual com a temps d’una nova evangelització, les dinàmiques de la transmissió de la fe i el revifament de l’acció pastoral. L’Instrument de treball recull i sintetitza les respostes que van arribar a la Santa Seu sobre el primer document de treball (Lineamenta) que fou enviat el febrer 2011 a les Conferències Episcopals d’arreu del món així com també a altres organismes eclesials.

Quan Benet XVI va convocar l’Any de la Fe, que s’iniciarà juntament amb el Sínode en el 50è aniversari de l’obertura del Concili Vaticà II, el Papa subratllà la necessitat d’aprofundir els seus documents a fi que el Concili esdevingui «una gran força per a la renovació sempre necessària de l’Església» (n. 14). Des d’aquesta òptica de renovació en la continuïtat, s’espera que el Sínode proporcioni nous instruments i noves expressions per fer més comprensible la Paraula de Déu en el context contemporani, a fi que una nova embranzida evangelitzadora «porti a redescobrir la joia de creure, i ajudi a trobar novament entusiasme en la comunicació de la fe» (n. 9).

“L’Església existeix per a evangelitzar”, deia Pau VI (EN 14), i “no viu per a ella mateixa: està al servei del Regne de Déu”, reblava Joan Pau II (RM 20). Aquesta missió és responsabilitat de tots els membres de l’Església, i no només d’uns pocs. La missió és de tot el poble de Déu, i és la vocació fonamental que tots els batejats tenim d’anunciar la bona nova que hem rebut i que vivim, a través de l’encontre personal i comunitari amb la persona de Jesucrist que atrau tothom «dins del seu vincle íntim amb el Pare i l’Esperit» (n. 22). Fidel a la voluntat del seu Senyor, l’Església acompleix la seva missió evangelitzadora «començant de nou a cada moment per evangelitzar-se a si mateixa» (n. 37), mitjançant una renovació constant en l’escolta de la Paraula de Déu, la celebració dels sagraments i l’exercici de la caritat. La invitació a un nou impuls evangelitzador és expressió del dinamisme intern de l’Església, que desitja fer conèixer a tots els homes i dones de bona voluntat la «profunditat de la riquesa, de la saviesa i del coneixement de Déu» (Rm 11,33), que en la persona de Jesucrist s’ha revelat en plenitud.

Estem tots urgits a acollir el repte d’una nova evangelització en aquest nostre temps que, tot i semblar sovint indiferent als missatges religiosos, té necessitat d’escoltar la bona notícia que també avui Déu se’ns fa proper en la persona de Jesucrist, vivent en la seva Església!

Compartir