“La vostra Paraula és la claror que m’il·lumina el camí”

La recent presentació a primers de febrer de la Bíblia en llengua castellana, versió oficial de la Conferència Episcopal Espanyola, i la publicació de la traducció catalana de l’Exhortació Apostòlica postsinodal, del Papa Benet XVI, Verbum Domini (“La Paraula del Senyor”), sobre la Paraula de Déu en la vida i la missió de l’Església, posen novament en el primer pla de la nostra atenció, el valor de la Paraula de Déu en les nostres vides i l’amor i devoció que li hem de professar. Podem dir, amb el salmista, “la vostra Paraula fa llum als meus passos, és la claror que m’il•lumina el camí” (Sl 118,105).

El Concili Vaticà II va donar un gran impuls al coneixement, la lectura i la difusió de la Sagrada Escriptura, i ho va fer en un text molt important, la Constitució sobre la “Revelació divina” (Dei verbum). S’hi diu: “Va plaure a Déu de revelar-se ell mateix i de fer conèixer el misteri de la seva voluntat, parlant als homes com a amics seus. Aquesta revelació es va realitzar amb fets i paraules íntimament enllaçats, i resplendeix en Crist, mediador i plenitud de la revelació” (DV 2).

És sobretot a través de la litúrgia que tot el Poble de Déu té el seu contacte habitual i s’enriqueix amb el tresor de la Bíblia. A cada Eucaristia escoltem en llengua vernacle les Sagrades Escriptures, les meditem, hi responem amb els nostres cants de lloança, i aquella Paraula -que és Crist- se’ns fa realment present, encarnada, en el sagrament eucarístic que mengem tot seguit. Per això parlem de la doble taula que ens para Déu mateix i que ens alimenta com a fills seus: taula de la Paraula i taula de l’Eucaristia. Probablement és la reforma més important del Concili Vaticà II, que ha facilitat la traducció en la llengua del poble, la promoció de l’amor a les Sagrades Escriptures i l’ampliació de la coneixença per part dels fidels de tots els llibres revelats.

Déu ens parla a través de la Bíblia, i podem creure que la seva veu ens arriba, si fem silenci, si preguem, si l’escoltem amb la fe de l’Església, si ens deixem interpel•lar per aquesta veu. A través d’unes paraules humanes, Déu continua parlant-nos, dialogant amb nosaltres. I Déu ens parla a través de tota la Bíblia, Antic i Nou Testament, fent-nos conèixer el seu projecte sobre l’ésser humà i sobre el món. Aquesta unitat de tota l’Escriptura sagrada impedeix que aïllem uns passatges d’uns altres o que ens quedem amb veritats separades, o que només recerquem les que ens donen el que ja voldríem escoltar.

 

Estimem les Escriptures, llegim-les assíduament, aprenguem-ne fragments de memòria… ja que sempre la Bíblia ens dirà quelcom aquí i avui. Hi trobarem pistes per a la nostra vida, per superar les pors i dificultats, i per assolir l’esperança, ja que dóna les referències fonamentals per a interpretar el que passa, el que ens passa. L’hem de llegir i escoltar amb fe, com a deixebles de Crist, sabent que només en Ell troba la seva clau d’interpretació, i recordant que som deixebles que formem part de la Comunitat Eclesial, que fa camí guiada i sostinguda per l’Esperit Sant. Només en la Tradició de l’Església es comprèn plenament l’Escriptura, ja que aquesta ha sorgit en l’Església i només en l’Església, i ajudats pels seus Mestres (Magisteri apostòlic), la rebrem com a Paraula de salvació i serà “la claror que ens il•lumina el camí”.

 

Compartir