Els participants d’Urgell al Congrés de Vocacions «¿Per a qui sóc?», que es va celebrar des del divendres, 7 de febrer, fins al diumenge, dia 9, a Madrid, van viure uns dies de comunió i aprofundiment en la cultura vocacional. Els actes van començar divendres a la tarda amb la benvinguda i després dels parlaments s’exposà la ponència marc inicial, fruit del treball en comú i clogué la jornada amb una vigília d’oració, presidida per Mons. Carlos Escribano, president de la Comissió Episcopal per als Laics, Família i Vida.
El Congrés va servir per a plantejar als participants la pregunta ¿Per a qui sóc? «perquè la qüestió vocacional és un repte del nostre temps i de la nostra Església, especialment per als més joves, obrint una recerca de resposta des del discerniment que s’ofereix a l’Església», van explicar en la presentació a la premsa, el P. Luis Manuel Romero, coordinador del Servei de Pastoral vocacional de la CEE, i el P. Raúl Tinajero, coordinador del Congrés. Amb aquest interrogant es fan ressò de la mateixa pregunta que el papa Francesc formula en l’exhortació apostòlica Christus vivit (n. 286); una exhortació que va fer pública després de la XV Assemblea general del Sínode, celebrada l’octubre de 2018, sobre el tema: “Els joves, la fe i el discerniment vocacional”.
El dissabte, s’inicià amb la celebració de l’Eucaristia, presidida per Mons. Jesús Pulido, president de la Comissió Episcopal per al Clero i Seminaris, a primera hora del matí, concelebrada pels bisbes assistents, entre ells l’Arquebisbe Joan-Enric i el Bisbe Josep-Lluís, que van acompanyar els 20 participants d’Urgell durant tots els dies. Després els participants es van distribuir en els quatre itineraris proposats: Paraula, Comunitat, Subjecte i Missió. Cada participant ha triat prèviament dos itineraris -un per al matí (entre Paraula i Comunitat) i un altre per a la vesprada (entre Subjecte i Missió) – i de cadascun, dos tallers. Justament, l’Arquebisbe Joan-Enric va ser el ponent del taller que portà per títol “La Iglesia Diocesana: Cuna y Hogar de la Vocación”.
L’Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives, fou un dels ponents dels 64 tallers que s’han dut a terme a Madrid, al recinte “Madrid-Arena”.
Mons. Vives posà èmfasi en el seu taller “La Iglesia Diocesana: Cuna y Hogar de la Vocación”, en la importància d’enfocar les vocacions i animar-les, en un context de polarització i de fort individualisme, de sobrevaloració de l’emotivitat, i volgué mostrar com l’Església diocesana és un espai privilegiat per al discerniment, l’acompanyament i la vivència de la vocació. Ho va fer amb un taller en el que va interpel·lar als assistents amb un signe: nard perfumat de Terra Santa. Va parlar del fonament teològic i eclesial de la vocació, entenent la vocació com una crida que és universal i que es diversifica a l’Església amb vocacions diferents: vida consagrada, sacerdoci, laïcat compromès, vocació matrimonial i familiar i missioners. Va assenyalar L’Església diocesana com espai d’acompanyament i discerniment, sent el bisbe el pastor i promotor de vocacions, un guia espiritual que impulsa la pastoral vocacional diocesana, que té proximitat amb els joves i les famílies i que dona alè a la pregària per les vocacions, que acompanya la formació de seminaristes i consagrats; i també ha tractat dels desafiaments i oportunitats per a la promoció vocacional a l’Església diocesana.
Després de la celebració dels tallers en els itineraris escollits pels participants, al vespre hi va haver una vetllada amb la celebració d’un concert en el que van participar diversos grups musicals: Shemá, Marta Mesa, Hermanas Pobres de Santa Clara, Musical Sueños de Toño Casado, i Hakuna Group Music.
Diumenge 9 de febrer es presentà la ponència final, que recollí el treballat durant el Congrés, a les 10.00 del matí.
Amb l’eucaristia d’enviament, a les 12.00h, presidida per Mons. Luis Argüello, president de la CEE, es va cloure aquest Congrés Vocacional.
El Congrés es va poder seguir en directe a la pàgina web del Congrés i al canal de Youtube de la Conferència Episcopal.
- Ponència del Prof. José Luis Albares Martín (Ininerario PALABRA)
- Ponència de D. Eloy Bueno de la Fuente (Itinerario COMUNIDAD)
- Ponència de M. José Castejón Giner (Itinerario SUJETO)
- Ponència de la Prof. Mª Consolación Isart Hernández (Itinerario MISIÓN)
- Ponència final :Un pueblo de Dios vocacional – De los sueños a los retos