Els vitralls de la Catedral, protagonistes de les Jornades Europees del Patrimoni

El vitraller Jordi Bonet fou l’encarregat de conduir, el dissabte 12 d’octubre, l’activitat proposada pel Museu Catedral de la Seu d’Urgell i Catalònia Sacra “Professionals del patrimoni: el vitraller”, amb motiu de la celebració de  les Jornades Europees de Patrimoni (JEP2024). A l’acte hi va assistir el Bisbe Coadjutor d’Urgell, Mons. Josep-Lluís Serrano, el Vicari General, Mn. Josep M. Mauri i el Secretari General Mn. David Codina, així com una cinquantena de persones que van omplir la capella.

L’activitat començà a la capella de Sant Miquel, on Mn. Josep M. Mauri, Vicari General, i responsable de Patrimoni de la diòcesi agraí la gran participació a l’activitat i presentà les Jornades -impulsades a Catalunya per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, i que enguany té com a lema “Itineraris, xarxes i connexions”- donant el peu d’entrada al ponent, responsable de l’empresa que ha restaurat la rosassa de la Catedral, i autora del vitrall de l’àbsis, que donà a la Catedral.

Jordi Bonet, restaurador i vitraller, explicà la història de la utilització del vitrall als espais sagrats, els sistemes de creació d’un vitrall i després explicà trets diferencials dels vitralls de la Catedral-Basílica i d’altres que hi ha en diferents punts del Bisbat d’Urgell. Jordi Bonet és el responsable d’una empresa de fabricació de vitralls que té una forta vinculació emocional amb l’Alt Urgell. El seu avi, Josep Maria Bonet (1903 Seu de Urgell -1988 Barcelona) va fundar el taller amb el seu germà Xavier Bonet, fills d’una família que té les seves arrels al poble d’Arsèguel. El taller dels Bonet ha participat en la creació de vidrieres de molts llocs emblemàtics, com el Monestir de Poblet o la Catedral de Girona.

En acabar la conferència, Mons. Serrano volgué agrair al restaurador la seva detallada exposició i mostra, que posà de manifest la riquesa del patrimoni de la diòcesi i que ajuda a conèixer i a valorar millor el conjunt de les obres que hi ha a la Catedral i a d’altres temples.

Després els assistents a l’acte van participar d’una petita visita guiada els vitralls de la Catedral de Santa Maria d’Urgell en directe, en la que el ponent va posar en relleu alguns detalls dels vitralls d’orient i de ponent del temple.

Compartir