Visita Pastoral i Missa a la Fundació Hospital de Puigcerdà

El dia 2 d’octubre, festa dels Sants Àngels Custodis, l’Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives, acompanyat del Sr. Bisbe Coadjutor, Mons. Josep-Lluís Serrano, van visitar la Vila de Puigcerdà. A la seva arribada a la Fundació Hospital de Puigcerdà foren rebuts per l’Alcalde de la Vila, Il·lm. Sr. Jordi Gassió, pel Rector de Puigcerdà, Mn. Josep Grau, pel primer tinent d’Alcalde de Puigcerdà, Francesc Armengol Morales i pel Director-Gerent de la Fundació Hospital de Puigcerdà, Sr. Lluís Carreras. Acompanyaven els Srs. Bisbes el Secretari general del Bisbat d’Urgell, Mn. David Codina i el Rector de Sallagossa que col·labora pastoralment a Puigcerdà, Mn. Cristian Burillo.

Aquesta era la primera visita que el Sr. Bisbe Coadjutor duia a terme a la Vila de Puigcerdà i l’Arquebisbe Vives volgué presentar-li les Autoritats del poble que s’havien reunit en la festa dels Sants Àngels Custodis per celebrar l’Eucaristia a la capella de l’antic Hospital de Puigcerdà, una de les institucions més antigues i amb més història de la comarca de La Cerdanya que data de l’any 1190 quan el Rei Pere el Gran va posar sota la seva reial protecció l’Hospital Major o Hospital de Pobres. L’any 1242, el rei Jaume I, va reiterar la seva protecció en favor dels pobres de l’hospital. L’església, de l’any 1630, va ser construïda per concessió del Papa Urbà VIII. L’any 1887 el Bisbe d’Urgell Dr. Salvador Casañas, va instituir la Congregació de Germanes que va posar sota la invocació del Sant Àngel Custodi i tenien com a missió la cura i atenció dels malalts de l’hospital.

Enguany la població de la Vila i, ben especialment, la Fundació Hospital de Puigcerdà, va voler que la Festa dels Sants Àngels Custodis fos un reconegut homenatge d’agraïment a la “Congregació de Germanes dels Sant Àngel Custodi de l’Hospital de Puigcerdà” que havia estat erigida el 1887 i que el passat mes de febrer 2024 va veure la seva extinció en traspassar la darrera religiosa de la Congregació, la Gna. Josefa Bravo Puente (a.c.s.), natural de Sòria, que durant més de quaranta anys, havia servit els malalts de l’Hospital de Puigcerdà.

A la seva homilia l’Arquebisbe Vives destacà com els Sants Àngels ens recorden que hi ha coses a la vida que no són purament materials però que són reals i que existeixen, i glossant l’Evangeli proclamat en la festa animà a tenir cura dels “infants” i febles, és a dir, de tota persona que necessita de l’ajuda i el suport d’un “àngel” amic que li doni escalf i suport. Va animar els fidels a ser “custodis” dels germans, especialment dels qui puguin passar per moments de dificultat, i dirigint-se ben especialment al personal sanitari de l’Hospital els animà a tenir cura no només de la dimensió corporal dels malalts sinó també de la seva dimensió espiritual. Volgué agrair tot el treball que els Patrons de la Fundació Hospital de Puigcerdà duen a terme de forma desinteressada al servei de les realitats assistencials i sanitàries que la Fundació engloba: l’àrea bàsica de Salut de Cerdanya, en l’àmbit de l’atenció primària i d’atenció a les persones amb malaltia crònica i dependència; la Residència de la Vila; i el sociosanitari, que atén pacients tant públics com privats, oferint una atenció integral i multidisciplinària, treballant en el model d’atenció centrada en la persona. Aquesta residència per a persones grans, també ofereix atenció en l’àmbit de la dependència, la geriatria i la psicogeriatria. A més, la Fundació engloba una nova àrea privada, anomenada “Cerdanya Salut” dins de l’àmbit de la medicina privada.

Finalment, Mons. Vives volgué tenir un record agraït pel treball de les Religioses que al llarg de més de 137 anys han servit l’Hospital d’una forma lloable i que, com a membres de la vida consagrada, ens empenyen amb el seu testimoni a “mirar al cel”.

Acabada l’Eucaristia els Sr. Arquebisbe i el Sr. Bisbe Coadjutor pogueren saludar els nombrosos fidels que s’havien congregat a l’església i compartiren un petit refrigeri amb els treballadors de l’Hospital.

En acabar, acompanyats pel Rector de la Parròquia de Santa Maria de Puigcerdà, Mn. Josep Grau, continuaren la seva visita a l’església de Sant Domènec, on pogueren visitar la darrera fase de les obres que al temple parroquial s’han dut a terme i que havien començat ja l’any 2015. Mn. Josep, va informar els Srs. Bisbes, de les actuacions dutes a terme, acompanyat de l’animadora pastoral i lectora i acòlita, Sra. Meritxell Bragulat. Mn. Grau explicà als Srs. Bisbes les principals devocions de l’església: la Mare de Déu de la Sagristia, Patrona de la Vila, Sant Domènec, Santa Rita i, sobretot, l’esplèndid retaule amb pintura del segle XIV dedicat a Sant Pere Màrtir que conserva l’església. També els mostrà les pintures que es descobriren amb la reforma de les obres.

Compartir