El dia 9 de setembre a la Casa del Bisbat de La Seu d’Urgell, l’Arquebisbe Joan Enric va tenir un fratern encontre amb Mons. Stepan Sus, Bisbe auxiliar grecocatòlic de Kyiv, des de 2019, Bisbe de la cúria de l’arquebisbe major de Kíev i Halych, i titular de Zygris, que també és des de 2020 Cap del Departament de la Pastoral i Migració de la Cúria Patriarcal.
Des dels últims anys, els dos mantenen un contacte fratern habitual per seguir la situació del conflicte armat a Ucraïna i de la comunitat greco-catòlica a Catalunya, i per enviar-los algunes ajudes solidàries des de la nostra Diòcesi. Anava acompanyat pel sacerdot ucraïnès greco-catòlic Mn. Taras Kogut, que té cura de diverses comunitats a Guissona i altres pobles, i que és amic personal del bisbe Stepan.
Mons. Sus va informar l’Arquebisbe Vives sobre la situació tan dramàtica que estan vivint a Ucraïna de primera mà i sobre les darreres novetats del conflicte armat i la situació de la població civil. Mons. Vives va compartir amb ell la precupació pel conflicte armat i li va lliurar una ajuda solidària per als sacerdots i els ferits. I el bisbe Sus li va regalar una bella icona de Sant Miquel, patró de Lviv, feta per un jove militar ferit que es refà de les ferides psicològiques de la guerra.
Mons. Stepan Sus es trobava de visita a la seva comunitat resident a Guissona, i el dia abans, festa de la Nativitat de la Mare de Déu, en el context de la Novena a la Verge del Claustre. Enguany predicà Mn. Vicente Díaz, i Mons. Stepan Sus participà a l’eucaristia, al final de la qual el bisbe Sus dirigí unes paraules en català a la comunitat present agraint el que fa per la situació en que viu Ucraïna: “He vingut a vosaltres des de Kyiv, la valenta capital del poble ucraïnès; a nosaltres ens falta la llum durant migdia, però després d’anys de guerra hem après a dir que la llum que tenim dins nostres ha de ser més forta que qualsevol foscor. Us dono les gràcies per estar al costat del valent poble ucraïnès durant aquests anys de guerra. Ens ajudeu a brillar en la foscor de la guerra, del dolor, de les pèrdues, de les ferides i de la por. La Nativitat de la Mare de Déu és una festa que ens parla d’esperança. Es a través d’Ella que el Senyor entra en la història de la vida de cadascú de nosaltres per dir-nos: “ no estàs sol, sola, el Senyor sempre està amb tu! Així, doncs, a través de Maria, arribem a Crist. Gràcies per tot!”.
En acabar, els sacerdots, Mn. Ramon Balagué, Mn. Vicente Díaz, amb el bisbe s’aplegaren a la rectoria per compartir un dinar de fraternitat, on es comentaren moments i situacions de la realitat d’Ucraïna, i com els que viuen a Guissona es senten acompanyats per la comunitat catalana.