Se celebren les Jornades de Teologia a La Seu d’Urgell (1)

Prop de 120 persones d’arreu de la Diòcesi d’Urgell van assistir al primer dia de les Jornades de Teologia, que organitza cada final d’estiu la Delegació d’Ensenyament del Bisbat d’Urgell, al Seminari Diocesà d’Urgell, el dijous 29 d’agost, a La Seu d’Urgell. Les Jornades de Teologia van ser presidides per l’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, i van comptar amb l’assistència del Vicari General, Mn. Josep M. Mauri; el Representant del Copríncep Episcopal, Sr. Eduard Ibáñez; el Vicari de Pastoral i Delegat de Catequesi, Mn. Antoni Elvira i el Vicari General, Mn. Ignasi Navarri; a més de mestres i professors de religió, catequistes i membres de moviments i organitzacions d’Església a la diòcesi.

El tema d’enguany era: “Les ferides, el perdó i la reconciliació”. Fou desglossat pel Dr. Serafín Béjar, sacerdot de Granada, doctor en Teologia per la Universitat Gregoriana de Roma i en Filosofia per la Universitat de Granada. El P. Béjar se centrà en els elements constitutius de la cristologia i el perdó, explicant que perdonar és un procés i no un acte puntual; un procés que podria considerar-se un camí de conversió. També el Dr. Francesc Torralba, doctor en Filosofia i Teologia per la Universitat de Barcelona i Coordinador de les Jornades de Teologia, va tractar, el divendres, de les ferides del passat, dels relats del perdó a la Bíblia i del significat de la reconciliació.

La Jornada de Teologia va acollir els assistents a partir de quarts d’onze del matí, a la Sala d’actes del Seminari Diocesà. El Delegat d’Ensenyament, Mn. Pepe Chisvert, obrí la trobada amb unes paraules d’agraïment als assistents per la bona acollida que tenen les Jornades, així com animà als mestres i professors en la seva tasca pastoral. Després, l’Arquebisbe Joan-Enric va inaugurar les Jornades amb unes paraules de benvinguda, parlant de l’inici del curs. Va informar també sobre l’ordenació episcopal del bisbe coadjutor, prevista per al proper 21 de setembre.

En referència a les Jornades de Teologia, l’Arquebisbe Joan-Enric va destacar la importància de la formació contínua en tots els àmbits, subratllant que sempre és necessari créixer, afrontar nous problemes i qüestions que, tot i semblar noves, en realitat han estat presents sempre. Va remarcar la rellevància de la temàtica de les Jornades d’enguany, enfocada en les ferides, el perdó i la reconciliació, temes que requereixen una reflexió profunda. Va reflexionar sobre el que significa “aixecar-se, prendre la llitera i caminar” del que ens parla l’Evangeli, destacant que aquest relat és fonamental per entendre el tema de les Jornades d’enguany, ja que ens crida a comprendre i assumir les ferides que portem i fer-nos-en càrrec.

Va subratllar que l’ésser humà és inherentment feble i susceptible a les ferides, i que cal assumir aquesta realitat. Finalment, va recordar el primer Àngelus del Papa Francesc, on va parlar sobre la importància de la misericòrdia, una temàtica que ha estat central en el seu pontificat. Mons. Vives va recordar que, segons el Papa, Déu no es cansa mai de perdonar, sinó més aviat som nosaltres els qui ens cansem de demanar perdó, i que la misericòrdia ha de ser un element essencial en la vida de l’Església.

Després de la introducció del Dr. Torralba, el Dr. Béjar obrí les conferències.

En la primera, “Cristologia i perdó: alguns elements constitutius”, el Dr. Béjar va explorar la relació profunda entre la cristologia i el perdó, destacant els elements essencials que els uneixen. Argumenta que el perdó no és ni un acte de debilitat ni una simple absència de càstig, sinó un compromís profund i transformador que sorgeix de l’amor i el sacrifici exemplificat per Crist. Seguint l’exemple de Jesucrist, Béjar redefineix el perdó com un procés actiu i sanador que implica reconèixer el dolor, alliberar el ressentiment i restaurar les relacions. Mitjançant un anàlisi dels elements constitutius del perdó cristià, parlà dels quatre principis propiciadors de la dinàmica del perdó associant-los amb una imatge que els va fer més entenedors: (1) el principi de gratuïtat o el bol, doncs el perdó, qüestió difícil segons el filòsof francès Jean Paul Gustave Ricœur, només pot ser possible en una atmosfera de propicia; (2) el principi de relació o el melic, doncs per a que el perdó es produeixi cal una bidireccionalitat per connectar no només amb el la nostra ferida, el nostre dolor, sinó també amb el de l’altre i la seva identitat; (3) el principi d’integració o l’elefant Dumbo de Disney, és necessari assumir tot allò que som per a no projectar les nostres carències a l’altre culpabilitzant-lo de les nostres falles; i (4) el principi de singularitat o el rostre perquè cal sortir d’un mateix per veure’s reflectit en el rostre de l’altre, doncs el rostre és invisible mentre que la cara és visible.

A la tarda es van reprendre les Jornades, la darrera ponència del Dr. Béjar fou “El perdó difícil. Consideracions espirituals”. Aborda el tema del “perdó difícil” definit com aquell perdó que requereix un profund treball espiritual i personal per ser aconseguit de manera autèntica. Béjar presenta els passos que una persona ha de recórrer per arribar a un perdó veritable, subratllant que aquest procés és sovint complex i dolorós. Explora com el perdó genuí no consisteix simplement a oblidar les ofenses, sinó a reconèixer plenament el dany sofert, confrontar els sentiments de dolor i ira, i obrir-se a la possibilitat de reconciliació. Béjar deixa clar que per a que aquesta reconciliació es produeixi cal apel·lar a la determinació de no venjar-se, la necessitat de d’introspecció, canviar la visió que tenim de l’ofensor, així com a la comprensió del paper de la gràcia divina en aquest procés. El Dr. Béjar explora el concepte del perdó des d’una perspectiva cristològica, centrant-se en la figura de Crist com a font i model suprem del perdó. A través d’una reducció a l’absurd, Béjar va plantejar als assistents una reflexió profunda sobre com seria un món sense perdó sent aquest un món marcat pel ressentiment, la venjança i la divisió perpètua. Argumentà com, sense el poder transformador del perdó, les relacions humanes es trencarien i la reconciliació esdevindria impossible. Per Béjar, el perdó, tal com es manifesta en Crist, és essencial per a la curació personal i col·lectiva i és fonamental per establir una societat justa i compassiva.

El primer dia de les Jornades de Teologia es va cloure a la tarda, amb l’Eucaristia a la capella de la Immaculada al Seminari Diocesà d’Urgell. A la missa, presidida per Mons. Vives, es va lliurar la Missió als professors de religió de la Diòcesi d’Urgell i es pregà per a tots els qui en els pròxims dies començaran el curs escolar 2024-2025.

Compartir