Presentació de les pintures murals de l’església de Sant Esteve (Andorra)

El dia 6 d’agost, a l’Espai Columba d’Andorra la Vella, va tenir lloc l’acte d’inauguració del retorn de les pintures murals de l’església de Sant Esteve d’Andorra la Vella. A l’acte hi van assistir el Vicari General d’Urgell, Mons. Josep. M. Mauri i la Secretària general dels Serveis del Copríncep episcopal, Concepció Garcia, i fou presidit pel Cap de Govern, M.I. Sr. Xavier Espot i la Ministra de Cultura del Govern d’Andorra, M.I. Sra. Mònica Bonell.

Les pintures murals de l’església de Sant Esteve es podran visitar gratuïtament fins al 30 de setembre. Culmina així el procés de recuperació d’una part del patrimoni cultural andorrà a l’exterior, amb l’exposició de les pintures murals de l’església de Sant Esteve d’Andorra la Vella a l’Espai Columba, després de la seva arribada divendres dia 2 d’agost. Són dos murals romànics: El bes de Judes i La flagel·lació de Jesús.

Per tal d’acollir les dues escenes, s’ha adequat l’Espai Columba, durant els darrers dies, amb l’objectiu de garantir les millors condicions tant per ser contemplades com per a la seva conservació, al mateix temps que s’ha dissenyat un conjunt d’activitats per explicar, al públic que les visiti, el seu valor.

Les pintures de Sant Esteve d’Andorra la Vella del s. XII-XIII són un exemple únic al Principat, per la temàtica que representen i l’estil emprat. Aquest es coneix com a estil 1200 i es caracteritza per un tractament de les formes més humanitzat, expressiu i carregat de moviment, que representa una transició entre el romànic i el gòtic. A més, la riquesa de les representacions es veu accentuada per un intent de crear profunditat i perspectiva per donar més solemnitat al conjunt.

Per les qualitats artístiques i estilístiques del conjunt, la recuperació d’aquests dos fragments, que s’han adquirit per un valor de 2,75 milions d’euros, representa una fita important per al país, ja que permet situar Andorra al bell mig del context artístic medieval europeu. L’arribada al Principat de les pintures de Sant Esteve s’ha fet gairebé disset anys després de l’arribada dels frescos de Santa Coloma al país.

Compartir