“Europa, sigues tu mateixa!”. Manifest ecumènic dels Bisbes d’Europa davant les Eleccions europees 2024

Us fem avinent el Manifest en català que els Bisbes catòlics, ortodoxos i protestants europeus van fer públic el passat mes de març, davant les Eleccions Europees del diumenge 9 de junt 2024.

 

“Europa, sigues tu mateixa!”: Eleccions europees 2024

Un missatge per a les institucions europees, els candidats al Parlament Europeu i els partits polítics

“Els signants d’aquesta Declaració observen amb preocupació les conseqüències de la successió de crisis econòmiques, migratòries, sanitàries i energètiques a Europa i al món, així com les devastadores guerres que ens envolten.

Aquests desafiaments van acompanyats d’una crisi de valors més àmplia a l’espai europeu, que qüestiona els principis i les institucions democràtiques. Els ciutadans europeus també han esdevingut més conscients de la dificultat perquè els centres europeus de presa de decisions responguin eficaçment a aquesta realitat.

Com a actors intel·lectuals, religiosos i polítics, cadascun de nosaltres, partidaris de la visió de la Unió Europea, ens sentim cridats a contribuir a una redefinició del marc de prioritats per a un futur sostenible per a Europa.

És de vital importància el concepte de democràcia participativa i també la garantia d’una participació tan àmplia com sigui possible dels ciutadans en el procés de presa de decisions i en la gestió dels assumptes europeus.

Durant la Conferència sobre el Futur d’Europa, hem notat clarament que gran part dels ciutadans, que miren amb confiança el futur europeu a través del prisma dels valors cristians, ara se senten marginats perquè no tenen l’oportunitat d’expressar les seves posicions i opinions de manera autònoma i per separat.

També notem l’exclusió de qualsevol referència apropiada als valors cristians en textos importants de la UE. És manifest que es desatén la importància de la tradició cristiana com a mitjà d’origen dels valors a les normes europees actuals.

Precisament en aquest període preelectoral, nosaltres expressem, com a cristians, la nostra voluntat d’establir un diàleg polític substancial i allò que també seria una oportunitat per significar el nostre ferm compromís amb els valors, les institucions europees i el cabal de la UE.

Observem que, malgrat el fet que valors que alguna vegada es van considerar obvis, com la pau, l’estabilitat i la prosperitat, i l’imperi de la llei en lloc de l’imperi del poder, ara són trepitjats. La inseguretat i la por dominen gran part de les opinions dels ciutadans sobre el futur d’Europa i del món.

La por impulsa alguns a buscar solucions i suport espiritual en una versió objectivada i instrumentalitzada de la tradició, de vegades disfressada com a “valors tradicionals”. En aquests casos, els conceptes de “pàtria” i “religió” s’utilitzen com a armes, i figures històriques dubtoses es converteixen en herois. Tot això té lloc en un espai públic dividit, caracteritzat cada cop més per la polarització i influenciat per la desinformació difosa a les xarxes socials digitals. Això enfosqueix el diàleg i menysté la moderada recepció de l’opinió dels experts i el desacord respectuós, així com els principis de les societats democràtiques.

Sovint notem que hi ha monòlegs paral·lels, així com el desenvolupament de grups comunitaris tancats en què es creen i divulguen opinions i contraarguments sense pensament crític. En aquest entorn, i atès el període preelectoral, creiem que els líders europeus i les faccions polítiques estan cridats a reformular les narratives basant-se en les tendències a llarg termini que caracteritzen el procés d’integració europea.

Els valors cristians, compartits per una gran part dels ciutadans europeus, poden garantir un enfocament segur envers els canvis i reptes que enfrontem. Seria útil, fins i tot essencial, que les faccions europees tinguin en compte els valors cristians a la política europea, en particular pel que fa a qüestions crucials i en un panorama polític en què els ciutadans se senten preocupats per les normes inestables i en transformació.

Per això, manifestem el nostre compromís de treballar plegats, de manera dinàmica i inclusiva, per promoure una agenda europea positiva que s’inspiri en els valors cristians. Amb aquesta finalitat, fem una crida a enfortir i concretar el diàleg obert i regular amb les esglésies, com està previst al Tractat de Lisboa.

Fem una crida als grups polítics de les institucions europees, als partits polítics i als candidats al Parlament Europeu per a:

  1. Reconèixer els valors cristians com a fonament principal del projecte europeu, aplicant de manera més àmplia l’apartat 3 de l’article 17 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea, sobre el diàleg obert, transparent i regular amb les esglésies i les associacions religioses;
  2. Lluitar contra la instrumentalització dels valors cristians per interessos polítics i des de la perspectiva de discursos etnoracials;
  3. Promoure els valors cristians en els programes i campanyes polítiques preelectorals.

Comissió d’Episcopats de la Unió Europea (COMECE, Bisbes catòlics)

Conferència d’Esglésies Europees

Assemblea Interparlamentària de l’Ortodòxia

Junts per Europa (Together for Europe)”

Compartir