Festa de la Germandat de St. Sebastià i vot de poble

Com cada any, La Seu d’Urgell rememora el 20 de gener, festivitat de Sant Sebastià, la festa gran de la Germandat de Sant Sebastià, de socors i ajuts mutus, i el vot de poble de la ciutat, protegida de la pesta a través del sant. La Seu d’Urgell, com moltes altres poblacions catalanes, sota els estralls de la pesta al segle XIX, va posar-se sota la protecció de St. Sebastià, màrtir, patró que era invocat per salvar-se del còlera, i alhora fou germen d’ajuts entre els treballadors, agricultors i ramaders.

La Germandat de Sant Sebastià de La Seu d’Urgell, que actualment té uns 800 socis (la majoria d’ells caps de casa), s’anomenava històricament “Associació de Socors Mutu” i va ser creada el 1855, ara fa 169 anys per iniciativa del Canonge Mn. Domènech. Des de llavors ha anat oferint, de manera ininterrompuda als seus associats, els serveis i atencions previstos pels seus fundadors. Actualment, la Germandat impulsa diverses iniciatives culturals i ciutadanes, destacant la important recuperació de les tradicionals ‘Caramelles’ de Pasqua, amb prop de 100 cantaires. També participa en la processó de Divendres Sant, i en d’altres manifestacions populars i folklòriques.

El dia 20 de gener de 2024, el Vicari General i Rector de la Parròquia de St. Ot, Mn. Ignasi Navarri, va presidir el solemne Ofici a la Catedral acompanyat pel diaca Antoni M. Serra i per Mn. David Codina. Hi van assistir moltíssims membres de la Germandat encapçalats pel Germà Major i l’Alcalde de la ciutat Il·lm. Sr. Joan Barrera, així com altres membres de la Corporació Municipal.

A la seva homilia Mn. Ignasi va destacar la coherència de vida de Sant Sebastià, aquell jove soldat que va preferir morir a abandonar la seva fe religiosa i que es mostrà molt coratjós perquè va preferir “obeir Déu abans que els homes”, donant la vida per Jesús. Mn. Ignasi va exhortar els fidels a ser homes coherents en les nostres conviccions i a posar-nos sempre al costat dels més dèbils i necessitats. En aquest sentit, va recordar com la Germandat de Sant Sebastià de La Seu d’Urgell, des de 1855 és un bell exemple d’aquesta implicació dels cristians per a millorar la realitat concreta. I com en l’actualitat s’ha anat actualitzant sense perdre el seu esperit més genuí.

Durant l’Eucaristia es van beneir els tradicionals panets de St. Sebastià, que foren repartits entre els fidels com a signe que, de l’Eucaristia, brolla la caritat cristiana que ha de portar a compartir els béns, especialment amb els més necessitats.

L’endemà dia 21 tindrà lloc a l’església de La Missió una  Missa en sufragi dels Germans confrares traspassats l’any 2023.

Compartir