“Iter Luminis” a la Col·legiata de Sant Pere de Ponts

El dissabte 27 de setembre es va representar a la Col·legiata de Ponts l’espectacle de música i d’espiritualitat «Camí d’identitat. Iter Luminis«. Una proposta cultural que des de primers d’aquest any ha visitat monestirs i esglésies dels bisbats catalans, per oferir als assistents tot un recull d’obres musicades de tots els temps, en especial de l’Edat Mitjana, i amb una temàtica de fons religiosa i espiritual, també amb la pertinent explicació històrica. Un muntatge a càrrec de Lídia Pujol i un bon grup d’artistes i tècnics que donen forma a l’espectacle dins d’aquest cicle anomenat «Trobada amb la música i la tradició als monestirs de Catalunya«.

Els prop de 200 assistents a l’espectacle van poder gaudir d’obres d’autors catalans com a Espriu, Raimon, Llach, però el gruix del concert va ser per obres musicals del Llibre vermell de Montserrat, un recull d’obres religioses del segle XIV que es conserva a l’Abadia de Montserrat; també obres de la tradició religiosa i popular jueva. Un esplèndid maridatge entre fe i cultura, que es va viure a l’espai de la canònica de Sant Pere de Ponts. Dins de la nau i el presbiteri, els cants va ressonar amb una bellesa que ens fa valorar i admirar el patrimoni històric i artístic de l’Església, a través dels segles. Destacant el Cant de la Sibil·la, la peça Mariam Matrem, i també el Veni Creator Spiritus.
L’endemà, i tot celebrant les Jornades Europees del Patrimoni, es va poder visitar de nou la Col·legiata de Sant Pere de Ponts -una de les 370 propostes que s’han ofert arreu de Catalunya- amb motiu d’aquestes jornades. Les dues activitats que es van fer aquest cap de setmana a Ponts van ajudar, amb altres activitats fetes al nostre bisbat, i tal com demana el Consell d’Europa i el mateix Consell Pontifici per la Cultura i la Pontifícia Comissió per als Béns Culturals de l’Església, a descobrir i viure el patrimoni cultural en totes les seves expressions, també en la seva dimensió religiosa.

hm5d1166hm5d1194hm5d1298hm5d1306

Compartir