FLAMA, 10 anys fidels a l’Evangeli i a Catalunya

Fa 10 anys, no existia a Catalunya cap mitjà de comunicació dedicat a difondre informació d’àmbit religiós i, de fet, la majoria de les notícies que es publicaven al voltant de l’Església no reflectien ni de bon tros la seva tasca adreçada al poble català. És per això que, el 21 de gener de 2005, una nova agència de notícies va aparèixer per a quedar-se. L’Agència Cristiana de Notícies FLAMA va fer-se realitat després de molta i molta feina impulsada, entre altres, pel bisbe Joan Carrera i, avui dia, ja ha difós més de 15.000 articles sota l’atenta mirada i gestió dels Equips de Pastoral de la Política i de la Comunicació de la Federació Cristians de Catalunya. Per això i molt més, la tarda d’aquest dimecres 21 de gener, l’equip de FLAMA va voler celebrar una dècada de dedicació a l’Evangeli, a la Doctrina Social de l’Església i a Catalunya, amb un acte a la Parròquia de la Mare de Déu de Betlem, al centre de Barcelona, al qual van assistir importants personalitats del món eclesial, social, cultural i de l’esfera pública catalana, entre els quals es trobava el Director General d’Afers Religiosos de la Generalitat, Enric Vendrell.

Per encetar les celebracions, el president de la Federació de Cristians de Catalunya, Antoni Comas, va ser el primer a elogiar el mèrit d’aquells que es van arriscar per crear un mitjà implicat amb la justícia social des dels seus inicis. Un mèrit que, segons ell mateix, es pot traslladar fins a l’equip actual i que, de fet, queda ben reflectit amb la bona acollida de FLAMA per part dels lectors. I és que, aquest mitjà que fa ja una dècada es basava en les noves tecnologies de la informació per arribar al seu públic, ha sabut transmetre sempre els dos principis pels quals s’ha mantingut a les pantalles de tants i tants catalans: «Amor a Jesús i la seva Església i servei a la pàtria catalana».

Seguidament, el director de Flama i peça clau en la seva creació, Agustí Gallart, va fer un recorregut pels anys previs al naixement de l’agència, per tota la tasca feta i totes les portes que van obrir-se per fer-lo possible. En el seu discurs, entre altres, va destacar la intervenció del recordat i enyorat mossèn Antoni M. Oriol Tataret a l’hora de definir el projecte des del punt de vista sociològic i religiós, tot plegat, per a posar de manifest la tasca de milers de persones dedicades a «defensar la dignitat i els drets dels més desvalguts impulsats per l’esperit de Jesús».

Després de la projecció d’un vídeo on personalitats tan destacades com l’economista Arcadi Oliveres, la religiosa teresiana Victòria Molins, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, gairebé la totalitat de bisbes catalans, juntament amb el P. Abat de Montserrat, Josep Maria Soler, elogiaren la trajectòria de FLAMA durant els seus 10 anys de vida, el teòleg Xavier Morlans va pronunciar una conferència sota el títol «El paper dels mitjans de comunicació en la nova Evangelització». Durant la seva intervenció, Morlans va definir el concepte de nova evangelització mitjançant el document del Papa Francesc, Evangelii gaudium, segons el qual aquest funciona com a «primer anunci», com «el camí normal per entrar al cristianisme». Un concepte que, per Morlans, suposa un repte per als mitjans de comunicació a l’hora d’integrar-lo en l’àmbit públic perquè, en paraules del teòleg, els catòlics han interioritzat la «laïcitat restrictiva» que va més enllà del fet que l’estat sigui aconfessional i obliga a viure en privat la religiositat. Tant és així que, va dir, els mitjans de comunicació social encara han d’aprendre a «articular la dimensió vertical de la religió amb l’horitzontal de la germanor i la solidaritat» dins de l’esfera pública. Com a solució, Morlans va proposar que «si els mitjans de comunicació volen arribar a l’home urbà, han de jugar fortament la carta del simbòlic». Una carta que, per a ell, té forma de música, de cançó «conscienciadora» que pugui tocar «la sensibilitat de la persona» i que, des de l’Església catòlica, cal explotar molt més del que s’ha fet fins ara. Per acabar, el teòleg i cantautor va assegurar que cal que aquesta nova evangelització a través dels mitjans de comunicació vertebri el procés i l’itinerari necessari per a la conversió amb moments puntuals en què és primordial la interpel·lació.

Abans de la celebració de l’Eucaristia presidida pel consiliari de la Federació de Cristians de Catalunya, Joan Costa, el president de la Federació de Cristians de Catalunya, Antoni Comas, va anunciar que, a partir del mes que ve, FLAMA elaborarà una edició mensual especial dedicada als mestres de religió. Seguidament, durant l’Eucaristia, mossèn Costa va voler aprofitar l’ocasió per remarcar que els aniversaris són una manera de «recordar per santificar», per donar gràcies i comprovar si hem estat fidels a les motivacions que ens van fer començar el camí. En el cas de Flama, va afirmar, unes motivacions que han dut a la comunió de la societat mitjançant «una manera de veure el món com l’expressa la Doctrina Social de l’Església» i que, a més, han fet possible la presència de l’església en un «àmbit vital» com és Internet.

L’acte es va cloure amb un refrigeri i una estona de tertúlia amb totes les persones que van assistir a la celebració, i sobretot, agraint als lectors i subscriptors de FLAMA el seu suport incondicional dia rere dia.

10 anys flama vista general pblic i ponents

Compartir