Inauguració de la restauració de l’església de Sant Vicenç de Capdella

Dues-centes seixanta persones es reuniren la tarda del dissabte 22 de juliol a l’església de Sant Vicenç de Capdella per participar en la inauguració de les obres de restauració iniciades l’any 2008.

Assistiren a l’acte, entre altres representants, el Sr. Josep Maria Dalmau, alcalde de l’Ajuntament de La Torre de Capdella, el Sr. Ramon Jordana, President del Consell Comarcal, el Sr. Jordi Cots, Delegat del Departament de Territori de l’Alt Pirineu i l’Aran, regidors de l’ajuntament de La Torre de Capdella i Mn. Antoni Elvira, representant del Bisbat d’Urgell.

La Sra. Mercè Marqués, cap de l’equip de restauradores, obrí el torn de parlaments recordant que la restauració ha estat possible gràcies a un gran treball de conjunt de tècnics, restauradors, arqueòlegs, arquitectes i l’Ajuntament de La Torre de Capdella que ho han fet possible.

Les obres han permès descobrir les diferents etapes que han anant configurant l’actual temple, fins a 13 capes de revestiments diferents com també un fragment d’un fresc de pintura mural romànica i un fragment de pintura gòtica representant la imatge de Sant Vicenç i el Bisbe Baldiri en el moment del seu empresonament per part dels soldats romans.

Han sorgit també els diversos revestiments grisos que donen a entendre les petites transformacions que s’han anat produint en els murs de l’església de Sant Vicenç. Aquest és un indicador del gran recurs econòmic que hi havia per anar reformant i transformant l’edifici ja que durant els anys s’han anat afegint diverses capelles a la nau central i transformacions decoratives. S’han desmuntat les voltes barroques i s’ha recuperat el sostre de fusta de l’església. S’ha realitzat una tasca important d’estudi dels revestiments per no perdre cap de les fases importants.

També remarcà la recuperació d’un altar encara pendent de datació ja que se’l situa entre el s. XI i s.XIII.

Les últimes intervencions han estat realitzades per l’empresa Estrat. En nom de l’empresa, la Sra. Marta Corberó explicà les accions realitzades a les capelles laterals deixant a la vista diverses mostres dels estrats de les diferents èpoques.

En les seves paraules el Sr. Josep Maria Dalmau destacà també la còpia realitzada de la imatge del Crist romànic de Capdella, el més gran de Catalunya, que el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) en conserva l’original que conjuntament amb el nou gran carrau rodó de fusta,  anomenat “Les tenebres”, es podran contemplar dins la mateixa església.

La Coral Vall Fosca oferí un vibrant concert per cloure l’acte d’inauguració que donà pas a un refrigeri per celebrar aquesta data tan esperada.

Compartir