Mons. Vives predicador de la «Bajada» de la M. de Déu de les Neus a l’illa de La Palma

Els dies 11, 12 i 13 de juliol l’Arquebisbe d’Urgell Mons. Joan-Enric Vives va participar a la festa de la «Baixada» de la Verge de les Neus, Patrona de l’illa de La Palma (Illes Canàries), invitat pel bisbe de Tenerife Mons. Bernardo Álvarez Afonso. Aquestes festes se celebren cada cinc anys. Va predicar en dues ocasions després de rebre la Mare de Déu de les Neus, «baixada» en processó fins a l’església de l’Encarnació de La Palma, des del seu Santuari a la muntanya.
Va acompanyar l’anada a cercar la imatge per baixar-la fins a la capital de l’illa, Santa Cruz de La Palma, a l’església major del Salvador, on queda instal·lada per a la devoció dels fidels, fins que el dia 5 d’agost retorna al seu Santuari. Ho va fer amb totes les autoritats cicvils i militars, que estave n presidides pel recentment elegit President del Govern de Canàries, iq ue alhora ostentava la representació de S.M. el Rei Felip VIè., amb l’Il·lm. Sr. Alcalde de Santa Cruz de La Palma, i altres membres del Cabildo Insular, i altres representacions.
Aquestes festes de la Baixada tenen lloc cada cinc anys des de 1.680 tal com ho va determinar el 1.676 el bisbe de la Diòcesi Mons. Bartolomé García Ximénez. Aquestes festes lustrals contenen molts actes religiosos i alhora molts de culturals profundament arrelats en l’ànima dels palmeros.  L’última baixada fou invitat com a predicador el Cardenal Carlos Amigo, arquebisbe de Sevilla.
Mons. Vives va destacar en els dos parlaments-homilies que va predicar, que la Verge Maria «baixa» i alhora s'»abaixa» per veinir a l’encontre dels seus fills, i de com l’havíem d’acollir. Baixant rere seu, contemplants amb els seus ulls «misericordiosos»  els germans que viuen amb nosaltres, especialment aquells a qui volem anunciar l’Evangeli de l’alegria, i els més desafavorits, i els pobres. I que ens cal «abaixar-nos» per comprendre, i estimar.També va comentar l’opció referent pels pobres i els joves, explicant els motius per a l’esperança que els Bisbes d’Espanya han desenvolupat en el darrer apartat del seu recent document «Església, servdiora dels pobres», (abril 2015). Mons. Vives va manifestar-se molt impressionat per la devoció tan gran de l’illa envers la seva Patrona, i la riquesai bellesa de les seves tradcions seculars en honor de la Verge de les Neus. Ja que enguany el bisbe Bernardo Álvarez ha donat com a lema de la Baixada 2015, «Santa  Maria, Mare dde la nostra esperança» , va glossar com Maria anuncia l’esperança que no defraudarà els nostres cors i necessitats, i que ens obre l’esperança en la vida eterna.
Diverses processons acolorides per la pietat popular van coronar les festes que encara duraran per als diversos pobles de l’illa, fins al retorn el dia 5 d’agost.

Compartir