Trobada dels sacerdots d’Urgell i de Lleida a la Vall de Boí

Una seixantena de sacerdots amb alguns diaques de les Diòcesis d’Urgell i de Lleida van realitzar una sortida de germanor a la Vall de Boí, en el final de curs pastoral, encapçalats per l’Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives i pel Bisbe de Lleida Mons. Salvador Giménez, tot coincidint amb la commemoració dels 900 anys de la consagració de les esglésies de Sant Climent i de Sta. Maria de Taüll, que s’escaurà el desembre de 2023.

El conjunt monumental de la Vall de Boí, que inclou Sant Climent i Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d’Erill la Vall, Sant Feliu de Barruera, la Nativitat de Durro, Santa Maria de Cardet, l’Assumpció de Cóll i l’ermita de Sant Quirc de Durro, fou inclòs a la llista del Patrimoni Mundial per la UNESCO el 30 de novembre de l’any 2000. Era el fermall d’una llarga tasca per valoritzar el patrimoni religiós i artístic-cultural de la Vall, que comparteixen les diòcesis germanes d’Urgell i Lleida, ja que Cóll forma part de Lleida.

El 1931 Sant Climent i Santa Maria de Taüll foren declarades Monumento Histórico Artístico, una menció que es va fer extensiva a d’altres esglésies el 1962. El 1982 es van declarar Bé d’Interès Cultural. El valor patrimonial que ha portat a aquest conjunt al seu reconeixement mundial és que les esglésies es mantenen vives, amb una pràctica religiosa que ha perviscut al llarg dels segles, en un paisatge natural i humà també molt conservat i viu.

Els grups d’Urgell i de Lleida es van trobar al poble d’Erill la Vall, on van ser rebuts a l’església de Santa Eulàlia. Van oferir-los una salutació el Rector de Boí, Mn. Ricard Barba, i el Tinent d’Alcalde en funcions de la Vall de Boí, Il.lm. Sr. Albert Palacín. Van rebre els dos bisbes i els preveres, juntament amb la responsable del Centre del Romànic de la Vall de Boí, Sra. Cristina Castellà. A continuació, i després dels parlaments de benvinguda, la tècnica del Centre Sra. Anna Monsó, va fer una exposició sobre les peces més importants que es poden veure a l’església: el Davallament de Crist de la Creu l’únic que es conserva del taller d’Erill, del qual hi ha una còpia molt fidel a l’exposició pública, i va fer referència al campanar: una esvelta torre de planta quadrada i sis pisos d’alçada, que havia estat pintat a l’exterior també. Després d’una foto de família sota els porxos d’entrada, van seguir fins a l’església de Sant Climent de Taüll.

A Sant Climent de Taüll, Mons Vives va adreçar unes paraules als assistents destacant la qualitat que s’havia aconseguit amb el “mapping” la recuperació que s’ha dut a terme de les pintures originals in situ, i del nou projecte museogràfic que inclou la projecció, a través d’un vídeo mapping de les pintures de l’absis major, que mostra com seria l’església al segle XII. A continuació es va poder veure el vídeo-mapping.

Posteriorment, el grup es va desplaçar fins l’església de Santa Maria -consagrada l’11 de desembre de 1123- per celebrar-hi l’eucaristia. Allà, el Rector, Mn. Ricard Barba, va explicar les pintures murals romàniques del seu interior, que encara que foren arrencades a principis del segle XX, es poden veure reproduïdes a l’absis central i del mur sud.

La celebració eucarística, presidida per Mons. Joan-Enric, i en la qual predicà l’homilia Mons. Salvador, fou el moment culminant de la jornada de germanor. El Bisbe de Lleida posà en relleu l’esperit sinodal de la trobada i comentà les lectures proclamades, fent esment del valor religiós de l’art patrimonial cristià per sobre del valor expositiu o cultural. En acabar, es va fer una fotografia de família amb tots els sacerdots assistents a l’acte, i es va cloure la jornada amb un dinar compartit.

Compartir