La parròquia de Sant Julià de Lòria (Principat d’Andorra) va celebrar amb més joia que mai el tradicional Aplec de la Mare de Déu de Canòlich, patrona de la parròquia, el 27 de maig. S’esqueien enguany els 800 anys de la troballa, per part d’un humil pastor de Bixessarri alertat per un ocell de colors, de la imatge tan estimada de la Mare de Déu de Canòlich.
L’aplec va estar ple d’activitats a arreu de la parròquia amb els actes centrals a l’esplanada de Canòlich i Terra Bogada. Només iniciar-se la jornada d’aplec diversos coets llançats des de diferents llocs van començar a mostrar que aquell dia d’aplec era festa grossa al Principat d’Andorra.
Un gran nombre de feligresos i devots de la M. de Déu de Canòlich van pelegrinar a peu fins al Santuari -situat a 1.635 m. d’altitud, als vessants de llevant de la Serra Plana- per mostrar la seva devoció i estimació a la Mare de Déu. Famílies senceres, amb infants, adolescents i joves, pujaren a venerar la sagrada imatge de la Mare de Déu i a demanar la seva protecció. Per facilitar el transport i acostar l’aplec a tothom de la parròquia, es va disposar d´un servei d´autobús gratuït.
L’aplec va estar marcat per la celebració de diverses Misses. La primera, com és costum, va tenir lloc a l’església parroquial de Sant Julià i Sant Germà, presidida pel Rector de la parròquia, Mn. Pepe Chisvert. A més, es van dur a terme dues misses més, al Santuari de la Mare de Déu de Canòlich, i al seu envelat exterior, per tal de facilitar als pelegrins la participació en el joiós dia d’aplec. Durant el matí, a l’aparcament del Prat Nou, es va dur a terme la benedicció i distribució del pa beneït de Canòlich, un gest que evoca la caritat cristiana i la necessitat de compartir amb els més pobres. A més, en la distribució es va tenir en compte els celíacs amb un pa adaptat.
La culminació de la celebració va tenir lloc a les 12h en l’envelat exterior del Santuari, per facilitar la participació dels nombrosos pelegrins, amb l’Eucaristia presidida per l’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, i concelebrada per Mn. Pepe Chisvert, Rector de la parròquia de Sant Julià i pels altres sacerdots del Principat d’Andorra. A l’Eucaristia hi van assistir una gran quantitat de fidels que van omplir la carpa i esplanada del Santuari, encapçalats per les autoritats, el Cap de Govern d’Andorra, M.I. Sr. Xavier Espot; el Síndic general, M.I. Carles Enseñat; alguns ministres com el Ministre de Relacions Institucionals i Educació, M.I. Sr. Ladislau Baró; la Ministra de Salut, M.I. Sra. Helena Mas; juntament amb els Cònsols de la Parròquia de Sant Julià, Hbles. Josep Majoral i Mònica Codina així com Consellers Generals i molts pelegrins i devots de la Mare de Déu de Canòlich.
A la seva homilia l’Arquebisbe Joan-Enric va celebrar, amb molt de goig, la indulgència que el Papa Francesc ha concedit al santuari i a la pregària sent una de les tradicions més importants que se celebren al Principat al llarg de l’any. Destacant com “més que una festa popular és un símbol d’identitat i agermanament al voltant de la Verge de Canòlich, patrona de la parròquia.” En motiu del vuitè centenari de la troballa de la Verge, Mons. Vives va expressar la seva voluntat que “aquests 800 anys siguin per a tots els creients en Crist un veritable moment de gràcia, en què la fe de Maria ens precedeixi i acompanyi com a far lluminós i com a model de plenitud i de maduresa cristiana, a qui mirar amb confiança i de la qual poder prendre l’entusiasme i l’alegria, per a viure amb un compromís cada vegada més gran i amb major coherència la nostra vocació de fills de Déu, germans en Crist, membres vius del seu Cos que és l’Església i dòcils a l’Esperit Sant.”
El mes de maig, mes de Maria, en que els fidels renoven el seu amor a la Verge, el Copríncep ha destacat la necessitat de la fe i del seu enfortiment en aquests moments de desafecció, recordant que “Déu és gran, Déu ens estima, i això és el millor que tenim, el millor que hem rebut i ens ha estat concedit de conèixer i de viure.” Maria és un model i un punt de referència per a l’Església, que en ella es reconeix a si mateixa amb la seva vocació i la seva missió, recordà citant a Benet XVI. Un model que sempre ha acompanyat Laurèdia i els seus encontorns en el Principat d’Andorra sent l’aplec de Canòlich una invitació “a retornar a les fonts, d’on generacions d’andorrans han extret els valors autèntics de la identitat del País i s’han compromès a salvaguardar-los i a defensar-los, a costa de qualsevol sacrifici”.
La missa fou solemnitzada pels cants de diverses corals: la Coral Rocafort, la Coral Signum de La Seu d’Urgell, la Coral Capella de Santa Maria de Puigcerdà i l’acompanyament musical de la cobla Ciutat de Manresa. A l’ofertori es va dur a terme l’ofrena del tradicional ball a llaor de Canòlich a càrrec de l’Esbart Laurèdia, que enguany complia 25 anys, un ball tradicional, que sempre acompanya aquest aplec i que és molt estimat per tots els lauredians.
Amb motiu del vuitè centenari de la trobada de la Sagrada Imatge de la Verge, el Papa Francesc, va concedir la gràcia de la indulgència plenària a tots els fidels que visitessin el Santuari de Canòlich entre el 20 i el 27 de maig i tinguessin la disposició interior d’un desaferrament total del pecat, fins i tot venial, i, a més, complissin les condicions que l’Església demana: confessió, combregar i resar per les intencions del Sant Pare. També, l’Arquebisbe, impartí a l’Eucaristia la benedicció apostòlica amb indulgència plenària.
Està previst que el proper dimecres 31 de maig tingui lloc el pelegrinatge a Roma per portar una talla de fusta policromada de la Mare de Déu de Canòlich al Sant Pare i que la pugui beneir.
Al llarg del mes de maig s’han dut a terme diverses activitats entorn d’aquesta commemoració, amb el lema «Verge de Canòlich, 800 anys agermanant», i que culminarà en l’estrena del curtmetratge «Tirites» el proper 1 de juny als cinemes Illa Carlemany (Principat d’Andorra). Un relat que explora la relació entre tres generacions sota l’ombra de la llegenda de la troballa de la talla de la Mare de Déu de Canòlich.
Entre les iniciatives organitzades per a commemorar l’efemèride, també cal destacar l’edició del llibre “Petita història de Canòlich”, amb il·lustracions de Pilarín Bayés i textos de Jordi Pasques, el repartiment d’unes 1.000 banderoles commemoratives perquè els veïns engalanessin les façanes i balcons, la confecció d’una litografia de l’artista Sergi Mas i de l’“Auca de Canòlich” reeditada en color o la benedicció d’ una representació de la Mare de Déu de Canòlich, realitzada per l’artista portuguesa Margarida Cepeda o la recepció d’ una talla de la Mare de Déu dels anys 40 del segle XX, que ha estat donada per la seva adoració a l’església parroquial per la família Marfany de Sant Julià, que l’ha custodiat en els darrers anys.