Celebració de la Mare de Déu de Fàtima a Meritxell

La comunitat portuguesa del Principat d’Andorra, junt amb altres devots, celebrà la Festa de la Mare de Déu de Fàtima a Meritxell la nit del divendres 12 de maig. La processó va començar amb la reunió dels feligresos als peus de la carretera general de Canillo que porta al Santuari de la Mare de Déu de Meritxell, portant torxes i llums a les mans. Al davant, la creu processional, i el pendó de la Confraria de Fàtima de La Massana, obrien la comitiva, que anava seguida per l’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, juntament amb els sacerdots de les Valls d’Andorra. El P. Albano Teixeira, i el Rector de La Massana, Mn. Eduard Salinas, acompanyaven la Mare de Déu, seguint el Rosari, i les dones de la confraria, acompanyades per d’altres membres portaven a les espatlles la Sagrada Imatge de la Verge de Fàtima en processó. Hi assistí també el Cònsol Honorari de Portugal a Andorra.

Acompanyant amb els cants i les oracions en honor a la Mare de Déu, els feligresos es van unir en una sola veu per resar el Rosari fins arribar al Santuari-Basílica de Meritxell, passant per l’antic Santuari.

Ja a l’interior del temple es va celebrar l’Eucaristia en llengua portuguesa i catalana presidida per l’Arquebisbe, que fou concelebrada per Mn. Ramon Sàrries, Arxiprest de les Valls d’Andorra, Mn. Ramon Rossell, rector de Canillo, pel P. Albano Teixeira, i tots els sacerdots d’Andorra. El P. Teixeira, sacerdot portuguès encarregat de l’atenció de la comunitat catòlica portuguesa del Principat d’Andorra, va dir unes paraules de benvinguda en català en iniciar-se la celebració. Una gran quantitat de fidels omplia el Santuari de gom a gom.

A la seva homilia l’Arquebisbe Joan-Enric va recordar com en aquell dia es festejava la primera aparició de la Mare de Déu de Fàtima, 13 de maig de 1917, als 3 nens: Lucía, Francisco i Jacinta, de 10, 9 i 7 anys respectivament, a la cova d’Iria. Van veure una “Senyora més brillant que el sol” que se’ls va aparèixer amb un rosari blanc a les mans. I va començar amb ells una interessant conversa: “d’on és vostè, Senyora?, Sóc del cel” va ser la resposta. Entre maig i octubre va haver-hi sis aparicions de la Mare de Déu i va demanar que resessin el Sant Rosari i fessin penitència. Glossant l’Evangeli proclamat l’Arquebisbe va subratllar com una dona, volent honorar Jesús, cridà entre la gent: “Sortoses les entranyes que us van dur i els pits que us van criar”. Jesús ensenyà que Maria no és sortosa per ser biològicament la seva mare, sinó per haver escoltat la Paraula de Déu i haver-la guardada; és a dir, per haver-la meditada en el cor i posada en pràctica durant tota la vida.

La Mare de Déu de Fàtima ensenya la importància de la pregària i de la penitència. Hem de buscar moments per pregar diàriament. En un món ple de bullici i distraccions és essencial trobar moments per pregar i meditar. A més, la Mare de Déu de Fàtima en ensenya la importància de la pau i de la fraternitat amb tots els homes. Per això, l’Arquebisbe va demanar, que la Mare de Déu de Fàtima ens ensenyés el camí de la pau i de l’esperança.

Per concloure la seva homilia l’Arquebisbe va animar tots els fidels a resar junts a la Mare de Déu de Fàtima la pregària que el Sant Pare Francesc proposa per a preparar la XVI Assemblea General Ordinària del Sínode de Bisbes:

Pregària pel Sínode

Oh, Maria, Mare i model de l´Església.
Verge oient, Verge orant, Verge fecunda,
Verge oferent, Verge expectant, esposa, mare i reina.
Vós que vau acollir el Verb amb el vostre cor immaculat,
el vau concebre en el vostre si virginal,
i, en infantar-lo, vau preparar el naixement de l’Església.

Vós, que ferma al costat de la creu,

en acceptar el testament de l’amor diví,
vau prendre com a fills tots els homes,
nascuts a la vida sobrenatural per la mort del Crist.

Vós, que esperàreu amb els apòstols la vinguda de l’Esperit,
i ajuntàveu les vostres oracions a les dels deixebles,
i així us vau convertir en model de l’Església suplicant.

Des de la vostra Assumpció al cel,
acompanyeu amb amor maternal l’Església que peregrina en aquest món,
i guieu els nostres passos cap a la pàtria celestial,
fins a la vinguda gloriosa del Senyor.

A vós acudim en aquest dia,
i us encomanem la celebració i els fruits
de la propera Assemblea del Sínode dels Bisbes,
perquè l’Església, amb la força de l’Esperit Sant,
creixi en comunió, en participació i en esperit de missió.

Porteu aquesta súplica humil davant el vostre Fill,

perquè ell la presenti al Pare,
i, no ens abandoneu, per tal que sempre i en tot moment
puguem fer el que ell ens digui.

Que l’Esperit, que va fecundar les vostres entranyes

per l’escolta i l’obediència de la fe,
continuï renovant i rejovenint l’Església
pels camins de la comunió i de la unitat.
Amén.

Al final de la Missa la Presidenta de la Confraria de la Mare de Déu de Fàtima va agrair la presència de l’Arquebisbe i el seu suport constant a la comunitat portuguesa d’Andorra, fent-li ofrena d’un petit obsequi. També el P. Albano va presentar una pintura de la Mare de Déu de Fàtima que l’artista Margarida Cepeda ha regalat a la Confraria.

Compartir