Recuperació d’una part del retaule de Sta. Eulàlia d’Encamp

L’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, va presidir, el dilluns 8 de maig al temple parroquial, juntament amb la Ministra de Cultura i Esports  en funcions, M.I. Sra. Sílvia Riva, i el nou Síndic general, M.I. Sr. Carles Enseñat, la presentació dels treballs de recuperació i restauració de tres peces del Retaule major de l’església parroquial de Santa Eulàlia d’Encamp, que van ser restituïdes al seu lloc original.

A l’acte, van assistir la Cònsol Major de la Parròquia, Hble. Sra. Laura Mas, així com el Rector de la Parròquia d’Encamp Mn Antoni Elvira, i molts fidels de la Parròquia. També hi van ser presents l’Arxiprest de les Valls d’Andorra, Mn. Ramon Sàrries; l’Adjunt al Representant del Copríncep, Sr. Eduard Ibáñez; la Delegada de Patrimoni del Bisbat d’Urgell Sra. Clara Arbués i el Secretari general del Bisbat d’Urgell, Mn. David Codina.

L’Arquebisbe va agrair la tasca del ministeri en la restauració de les peces i especialment de l’equip tècnic de conservació i restauració dels béns mobles del Departament de Patrimoni Cultural, presents en l’acte, que va veure treballar al gener de 2022, mentre es feia aquesta restauració, durant la seva visita a les dependències del Ministeri de Cultura. L’Arquebisbe va subratllar també la importància de la bona col·laboració entre l’Església i les autoritats civils per la preservació del Patrimoni, en benefici de tots els ciutadans.

Per la seva banda, la Ministra va voler remarcar l’interès del seu equip, de retornar les peces al temple, amb la Directora de Patrimoni Cultural, Sra. Isabel de la Parte i la Responsable de l’Àrea de Patrimoni Cultural, Sra. Cinta Pujal. Els tècnics restauradors-conservadors, Sra. Mireia Tarrés i Sr. Lluís Segura, van explicar als assistents els diferents passos i procediments tècnics seguits en la intervenció.

Més en concret, l’equip ha dut a terme la recuperació de tres peces que històricament formaven part del Retaule major d’època barroca de l’església, obra d’Isidre Clusa (datat el 1701). Es tracta de dues portes i un frontal d’altar que, ara, s’han restituït al seu lloc d’origen, tal com mostraven fotografies antigues existents a l’Arxiu Nacional. Les portes de Sant Pere i Sant Pau, que originàriament adreçaven a la sagristia de l’absis, darrere el retaule, així com el frontal d’altar dedicat a Santa Eulalia de Mèrida de finals s. XIX, que han estat restaurats al taller de l’Àrea de Patrimoni Cultural. Un cop finalitzada la restauració, s’ha procedit a restituir i integrar les peces al retaule barroc. La intervenció s’ha dut a terme amb l’assessorament del restaurador-conservador Eudald Guillamet.

La intervenció s’ha impulsat després que el Rector de Santa Eulàlia d’Encamp, Mn. Antoni Elvira demanés canviar la posició del retaule, fent-lo baixar, perquè recuperés la seva funció original, i l’aspecte primigeni. En aquest procés, es van trobar d’altres peces, que s’han recuperat i tornen a estar al culte donant, de nou, un basament al retaule.

L’any 1926 es fa una gran reforma a l’església de Santa Eulàlia que li canvià la fesonomia. L’absis original es modifica per un de força més gran. Aquesta ampliació provoca que el retaule major de l’església, que data del 1701, quedi petit amb relació al nou espai. Per aquest motiu es creu que es va decidir substituir el basament del retaule barroc i incorporar altres peces, i així afavorir la seva integració.

Entre 1987 i 1989 es va produir una segona gran reforma a l’església, moment en què es va prendre la decisió d’eliminar totes les peces del retaule major afegides l’any 1926 i penjar el retaule barroc al mur dels peus de la nau.

Compartir