Festa de la Santa Creu a Salardú

El poble de Salardú, a la Vall d’Aran, va celebrar la festa major en honor de l’exaltació de la Santa Creu el passat 3 de maig.

L’església de Sant Andreu de Salardú, guarda una preciosa i bella imatge del Crist crucificat del s. XII.

La festa de la Santa Creu és esperada i celebrada per tota la població i pobles de l’entorn. La celebració religiosa comença  amb la processó, precedida per les banderes i la creu de Salardú, que es va desplaçant pels diferents indrets del poble, recollint les creus dels pobles del Naut Aran. La creu de Salardú besa i es besada per les diferents creus, tocant-se entre elles, en senyal d’acolliment i fraternitat mútua. Recollides totes les creus, els fidels s’adrecen a l’església, on s’inicia la celebració de l’Eucaristia. Enguany fou presidida per Mn. Pere Balaguer, el Rector de Vielha i Salardú i concelebrada per Mn. Alfons Velázquez, Rector de Tremp i Arxiprest de Pallars Jussà. Mn. Alfons, en to càlid i comunicatiu,  va pronunciar l’homilia, en la qual, va anar exponent el misteri de la creu de Jesús. Per què morí en la creu? A causa del mal del món, a causa del pecat humà i de les estructures humanes. Però la creu és el gran signe de l’amor i del perdó. De la creu de Jesús sorgeix la vida, la pau, la fraternitat.

L’Eucaristia s’acabà amb el cant dels goigs i veneració de la creu. Seguidament s’inicià la processó vers la plaça de la Pica, on va tenir lloc la benedicció del terme amb l’aigua beneïda i amb la creu del Crist de Salardú, orientant-la vers els quatre punts cardinals. Amb aquesta festa, la Val d’Aran inicia el camí de les diferents festes majors i aplecs.

Compartir