Mn. Joan Perera publica un poemari sobre el Via Crucis de Núria

Mn. Joan Perera ha editat el llibre “El camí de les creus de Núria. Poemes i comentaris”,  amb el suport de la Lliga espiritual de la Mare de Déu de Núria i de “Vall de Núria”.

Aquest és el segon volum de la col·lecció Núria endins, després de la publicació del llibre “Sant Gil a Núria. Poemes i Comentaris” del mateix autor. Segueix el camí de les Creus de Núria: un viacrucis monumental enmig de paratges suggeridors. Les estacions de Núria s’han anat construint al llarg del segle XX, amb la intenció que la majoria poguessin ésser vistes des del pla del santuari, tal com consta en la documentació que se’n conserva.

En 142 pàgines del llibre, Mn. Perera fa un recorregut poètic per les quinze estacions del viacrucis, cadascuna acompanyada un parell de poemes breus, imatges nurienques i il·lustracions de  l’escultora i pintora Rebeca Muñoz, complementades per un comentari. Aquesta combinació de poemes breus complementats amb sonets cerquen el contrast entre la foscor del sofriment i la llum de l’esperança. El poemari mostra emocions espirituals davant els monuments, amb ressonàncies bíbliques de la passió de Crist. Els comentaris intenten il·lustrar els poemes amb alguna indicació sobre els monuments i contextualitzar-ne les al·lusions bíbliques.

Per a l’autor, en resseguir el viacrucis de Núria amb el poemari a les mans, hom pot descobrir que sota la capa lírica dels versos s’obre una escletxa a la part més complexa i impulsiva del personatge Jesús. Com escriu Diana Coromines al final del seu pròleg, Mn. Perera posa llum a la foscor en “mostrar aquesta dimensió profunda on el món de l’espiritualitat es relliga amb la part impulsiva que té la fe, que és la que ens connecta directament amb Déu i amb l’eternitat.”

Compartir