Celebració de la Pasqua del Malalt a Balaguer

La Dra. Montserrat Esquerda, Delegada de Pastoral de la Salut al Bisbat de Lleida, va considerar que l’acció de la pastoral de la salut i la tasca a prop de les persones que viuen la malaltia en elles mateixes i en les seves famílies ha de ser una de les grans apostes que han de fer els fidels per estrendre ponts entre les persones i fer arribar l’amor del Crist. La salut o la manca de la salut és una situació que requereix que hi posem dedicació envers les persones creients, i també molta generositat i amor.
En va parlar en la seva ponència “Acompanyar les famílies en la malaltia”, dins la celebració de la Pasqua del Malalt, que es va dur a terme el dissabte 5 de maig al Santuari del Sant Crist de Balaguer. La trobada va ser presidida per l’Arquebisbe d’Urgell Mons. Joan-Enric Vives, organitzada per la Delegació de Pastoral de la Salut, i que va comptar amb l’assistència de la mateixa Delegada, Gna. Visitació Lorenzo i 150 persones, agents de pastoral, professionals de l’àmbit sanitari, religiosos, famílies, i malalts. També van ser presents en la trobada el Rector del Santuari del Sant Crist, Mn. Pau Vidal, i Mn. Ignasi Navarri, Mn. David Codina, Mn. Pere Morales, Mn. Gabriel Casanovas i el diaca Mn Josep Montoya.

La jornada va començar a les 10:30 del matí amb l’acollida dels assistents al Sant Crist. Mons. Vives va poder saludar-los a la seva arribada i a les 11:00 del matí va iniciar-se la ponència de la Dra. Esquerda, que fa 25 anys que treballa com a metge en l’àrea de Lleida, especialment en l’àrea de pediatria, en bioètica i en l’acompanyament en el dol.
La Dra. Esquerda va posar en relleu el canvi que esta vivint la societat i les transformacions que això ha significat també en el tipues de malalties que es viuen i com afecten les persones. Els canvis de les estructures familiars i la complexitat de vivències que impliquen per als joves i els grans, la complexitat en la presa de decisions i la mateixa complexitat social, han deixat en un espai de vulnerabilitat i fragilitat en les persones, que fa més necessàri que mai que la pastoral de la salut faci arribar el seu missatge de sentit de la malaltia i de la vida a través de l’experiència i el mestratge del Crist.
La Dra. Esquerda va fer un recorregut pels canvis viscuts en l’estructura familiar, en l’estil de vida, valors, a través de les noves tecnologies i els canvis en la comunicació entre les persones; l’ambigüitat en què es viu en algunes famílies i estructures. Va citar Zygmunt Bauman, a Atul Gawande, Zubiri i Norberto Bobbio per posar en relleu la necessitat de cultivar els valors de l’esforç, de la superació de les contrarietats, i l’acostament de la figura de Jesucrist a les generacions més joves i també a aquelles persones que han caigut en la indiferència per la qüestió sobre Déu. Sobretot en les persones malaltes i en les seves families, perquè és en aquests moments de dificultats que se cerca una guia, un sentit, el que dóna esperança en el camí del dol i del dolor.

La seva ponència va acabar amb les preguntes dels assistents sobre diferents aspectes del tractat. En acabar, es va celebrar la Missa Solemne, presidida per Mons. Vives i concelebrada pels sacerdots i diaques assistents. Un dinar de germanor va cloure la jornada.

Compartir