Jornada Sacerdotal i Missa Crismal a la Catedral d’Urgell

Els preveres i diaques de la Diòcesi d’Urgell es van aplegar per celebrar la Jornada Sacerdotal el Dilluns Sant, dia 29 de març. La Jornada va ser presidida per Mons. Joan-Enric Vives, Arquebisbe d’Urgell i van assistir-hi molts preveres i diaques, que complint les mesures sanitàries, van voler participar a l’Eucaristia com a signe de comunió i amor fratern. Dins la celebració va rebre els ministeris de lector i acòlit el seminarista Jerrick Banzuela Rodríguez, a qui va acompanyar una germana seva, així com una bona representació de la Parròquia de Sant Julià de Lòria, on ara serveix pastoralment.

La jornada Sacerdotal s’inicià a la Catedral Basílica de La Seu d’Urgell per facilitar el compliment de les mesures sanitàries de distància i aforament, amb dues conferències del Vicari General, Mn. Ignasi Navarri, i del Vicari Epicopal, Mn. Antoni Elvira.

Mn. Antoni Elvira va presentar el document que els Bisbes de Catalunya han elaborat amb motiu del 25è aniversari del Concili Provincial Tarraconense, Esperit cap on guies les nostres Esglésies?

Mn. Ignasi Navarri va presentar una interessant conferència sobre la figura eclesial de Sant Josep tot ressaltant-ne les seves característiques fonamentals com a pare terrenal de Jesús, en aquest any que el Papa Francesc ha convocat per destacar la seva figura de custodi de Jesús i de Maria.

Després de les conferències va tenir lloc la celebració de la Missa Crismal dins la qual es van commemorar els 25 anys de presbiterat de Mn. Josep Uriel Álvarez, Mn. Ricard Barba, Mn. Carles Albert Ospina i Mn. Antoni Elvira i els 50 anys de presbiterat de Mn. Joan Peretó. També es va encomanar els preveres traspassats des de la darrera Pasqua: Mn. Manuel Pal, Mn. Josep M. Ricart, Mn. Jaume Vila. Mn. Ramon Clua i Mn. Albert Llanes.

A la seva homilia l’Arquebisbe Joan-Enric va destacar el ministeri de servei i lliurament que tot prevere i diaca representen i que s’ha posat especialment en relleu durant aquesta pandèmia. Com Jesús que ha vingut a servir i no a ser servit, tot sacerdot fa present amb el seu servei abnegat el Crist que ha vingut a portar la Bona Nova especialment als pobres, als malalts i als marginats. Va voler agrair el treball generós de tants i tants sacerdots que arreu de la geografia del Bisbat es multipliquen per fer present Jesús i la seva salvació.

Després de l’homilia va tenir lloc el ritu del conferiment dels ministeris de lector i acòlit al seminarista de cinquè curs, Jerrick Banzuela, amb l’oració de benedicció sobre el candidat i el lliurament de la Bíblia i de la patena amb el pa.

Posteriorment els preveres van renovar les seves promeses sacerdotals.

La Missa continuà com de costum i dins la pregària eucarística va tenir lloc la benedicció de l’oli dels malalts que serà el que ungirà els malalts arreu del Bisbat de mans dels preveres per portar força i conhort enmig de les malalties. Al final de la Missa es va beneir l’oli dels catecúmens amb què seran enfortits i defensats els qui rebran el Baptisme en la propera Pasqua i durant tot l’any, i es va consagrar el Sant Crisma –oli i perfum- que serà utilitzat per a ungir els batejats, els confirmands o els qui rebran el presbiterat.

Al final de l’Eucaristia tingué lloc la veneració dels Sants Màrtirs d’Urgell a la capella on reposen les seves restes santes, demanant com diu l’himne “Sigueu-nos exemple i guia, preveres urgel·litants”.


https://youtu.be/lIkb6_2tbr4

Compartir