Festa de la Mare de Déu de Fàtima

El dia 13 de maig, a la nit, Festa de la Mare de Déu de Fàtima, l’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, va presidir la festa litúrgica de la Mare de Déu de Fàtima, a la Parròquia de St. Iscle i Sta. Victòria de La Massana (Principat d’Andorra), on hi ha la seu de la Confraria de Ntra. Senyora de Fàtima d’Andorra.

Estava acompanyat pel Rector de la Parròquia, Mn. Lluís Eduard Salinas i el capellà de la comunitat portuguesa, P. Albano Teixeira Fraga. Hi va ser present el Cònsol de Portugal a Andorra, Sr. José Manuel da Silva, així com el President de la Confraria, Sr Paulo Jorge Martins Guilheiros. Acompanyava els cants la Coral portuguesa de La Massana.

La Missa va ser oficiada en llengua portuguesa i l’Arquebisbe remarcà la joia d’estar a prop de tots els portuguesos i de tots els devots de la Mare de Déu de Fàtima.

A la seva homilia l’Arquebisbe subratllà com Maria és Nostra Senyora, Immaculada i Assumpta al cel, que es va aparèixer als pastorets Francisco, Jacinta i Lúcia a la Cova da Iría. Maria va venir a Portugal durant la Gran Guerra Mundial per cridar els homes a la conversió, a la pregària, a fer penitència i a treballar per la pau. Mons. Vives demanà per intercessió de la Mare de Déu de Fàtima la benedicció pels seus fills, i especialment pels malalts i els pecadors, en aquesta pandèmia. Va recordar com en aquell dia es complia el 40è aniversari de l’atemptat sofert per St. Joan Pau II a la Plaça de St. Pere del Vaticà i com el Papa sempre va creure que la Mare de Déu de Fàtima el va salvar, desviant la bala llançada contra ell i com en signe d’agraïment la col·locà dins la corona de la Verge. L’Arquebisbe va posar sota Maria, reina de la pau, la situació del conflicte armat que aquests dies s’està vivint entre Israel i Palestina i va exclamar que mai la guerra entre germans. Finalment, va destacar com Andorra agraeix profundament la contribució dels germans de la comunitat portuguesa que ha fet gran el País i la societat, i els va animar a perseverar en les seves arrels cristianes i catòliques.

Un fidel en nom dels presents consagrà a Maria Santíssima, reina de Portugal i Mare de l’Església, tots els portuguesos i els andorrans i es van cantar els emotius himnes tradicionals del Santuari de Fàtima.

El Rector de la Parròquia, Mn. Lluís Eduard Salinas, agraí la presència de l’Arquebisbe i recordà com ara fa tot just un any, en el moment més àlgid de la pandèmia, malgrat no poder-se trobar físicament pel confinament, Mons. Vives s’havia volgut fer present i a prop de la comunitat portuguesa i va presidir una celebració a la Catedral, amb el Res del Sant Rosari, en llengua portuguesa, que fou seguit telemàticament a través del canal youtube del Bisbat amb molt agraïment i devoció per part de tots.

Al final de la Missa alguns membres de la Confraria van poder saludar el Sr. Arquebisbe i li van fer un obsequi en senyal d’agraïment per la seva presència.

Compartir