Declaració del Patriarcat Llatí de Jerusalem sobre la violència recent a Jerusalem

Amb data 9 de maig, abans de la intensificació dels combats i les revoltes, el Patriarcat Llatí de Jerusalem va emetre un Comunicat que us oferim: 

“Declaració del Patriarcat Llatí de Jerusalem sobre la violència recent a Jerusalem 

Amb tots els Responsables de les Esglésies, estem “profundament desanimats i preocupats pels recents esdeveniments violents a Jerusalem Est, ja sigui a la mesquita d’Al-Aqsa o a Sheikh Jarrah, que violen la santedat del poble de Jerusalem i de Jerusalem com a ciutat de Pau “i requereixen una intervenció urgent”.

La violència utilitzada contra els fidels mina la seva seguretat i els seus drets a tenir accés als Llocs Sants i a adorar lliurement. El desallotjament forçat dels palestins de les seves cases a Sheikh Jarrah és també una violació inacceptable dels drets humans més fonamentals, el dret a una llar. És una qüestió de justícia que els habitants de la ciutat visquin, resin i treballin, cadascun segons la seva dignitat; una dignitat atorgada a la humanitat per Déu mateix.

Respecte a la situació del xeic Jarrah, ens fem ressò de les paraules de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, que va dir que l’estat de dret “s’està aplicant de manera intrínsecament discriminatòria”. Això s’ha convertit en un punt d’inflamació principal enmig de les tensions creixents a Jerusalem en general. La qüestió actual no es tracta d’una disputa immobiliària entre particulars. És més aviat un intent impulsat per una ideologia extremista que nega el dret d’existència d’una persona a casa seva.

També preocupa especialment el dret d’accés als Llocs Sants. Els adoradors palestins no tenen accés a la mesquita Al Aqsa durant aquest mes de Ramadà. Aquestes demostracions de força envolten l’esperit i l’ànima de la Ciutat Santa, que té com a vocació oberta i acollidora; ser una llar per a tots els creients, amb igualtat de drets, dignitat i deures.

La posició històrica de les Esglésies de Jerusalem és clara pel que fa a la denúncia de qualsevol intent que faci de Jerusalem una ciutat exclusiva per a uns. Es tracta d’una ciutat sagrada per a les tres religions monoteistes i, basada en el Dret internacional i en les resolucions pertinents de l’ONU. També és una ciutat on el poble palestí, cristians i musulmans, tenen el mateix dret a construir-hi un futur basat en la llibertat, la igualtat i la pau. També demanem un respecte absolut per l’històric statu quo de tots els llocs sagrats, inclòs el comprès de la mesquita Al-Aqsa.

L’autoritat que controla la ciutat hauria de protegir el caràcter especial de Jerusalem, cridada a ser el cor de les religions abrahàmiques, un lloc de pregària i reunió, obert a tothom i on tots els creients i ciutadans, de tota fe i pertinença, puguin sentir-se en una casa, protegida i garantida.

La nostra Església ha tingut clar que la pau requereix justícia. En la mesura que no es respectin els drets de tothom, israelians i palestins, no hi haurà justícia i, per tant, no hi haurà pau a la ciutat. El nostre deure és no ignorar la injustícia ni cap agressió contra la dignitat humana, independentment de qui les cometi.

Fem una crida a la comunitat internacional, a les Esglésies i a totes les persones de bona voluntat perquè intervinguin per posar fi a aquestes accions provocadores i continuar pregant per la pau de Jerusalem. Ens unim a la pregària amb la intenció del Sant Pare el Papa Francesc que “es pugui respectar la identitat multireligiosa i multicultural de la Ciutat Santa i que prevalgui la fraternitat”.

9 de maig de 2021″

Compartir