Jornada Mundial de les Comunicacions Socials

Aquest proper diumenge, 16 de maig, solemnitat de l’Ascensió del Senyor, se celebra la 55a Jornada Mundial de les Comunicacions Socials, enguany sota el lema «Vine i ho veuràs. Comunicar trobant les persones on són i com són». En l’inici del seu missatge, el Papa fa una advertència contra el que ell anomena els “diaris fotocòpia”, i alerta que “la crisi del sector editorial pot portar a una informació construïda a les redaccions, davant l’ordinador, als terminals de les agències, a les xarxes socials, sense sortir mai al carrer, sense “desgastar les soles de les sabates”, és a dir, sense trobar les persones per buscar històries o verificar de visu certes situacions”.

D’altra banda, Francesc recorda les trobades de Jesús amb els primers deixebles, amb aquell “Vine i ho veureu” (el lema d’enguany), i reivindica que “la fe cristiana comença així. I es comunica així: com un coneixement directe, nascut de l’experiència, no de nom”. El “vine i ho veuràs”, diu, “és el mètode més senzill de conèixer una realitat. És la verificació més honesta de tot anunci, perquè per conèixer cal trobar, permetre que aquell que tinc de cara em parli i deixar que el seu testimoni m’arribi”. El Papa també assenyala que “el periodisme, com a relat de la realitat, requereix la capacitat d’anar allà on ningú no va: un moviment i un desig de veure. Una curiositat, una obertura, una passió”. I agraeix la “valentia i el compromís” dels periodistes, en especial pel fet de donar a conèixer les injustícies que hi ha al món.

En el missatge també posa en valor la xarxa, de la qual afirma que “amb les seves expressions socials innombrables, pot multiplicar la capacitat d’explicar i de compartir”. “La tecnologia digital –manifesta- ens ofereix la possibilitat d’una informació de primera mà i oportuna, de vegades molt útil”, i afegeix que “això ens fa responsables a tots, com a usuaris I com a consumidors”. Així mateix, adverteix dels “riscos d’una comunicació social sense controls” i demana no demonitzar l’instrument, sinó a “tenir més capacitat de discerniment i un sentit de la responsabilitat més madur, tant quan es difonen els continguts com quan es reben”.

El Papa torna a posar sobre la taula la qüestió de les fake news, al qual va dedicar un dels darrers missatges: “Tots som responsables de la comunicació que fem, de les informacions que donem, del control que junts podem exercir sobre les notícies falses, desemmascarant-les”. En aquest sentit, afirma que “en la comunicació, res no pot substituir completament el fet de veure-ho en persona”. I posa com a exemple a Jesús: “la forta atracció que exercia en les persones que el trobaven depenia de la veritat de la seva predicació, però l’eficàcia del que deia era inseparable de la seva mirada, de les seves actituds i també dels seus silencis”.

Podeu descarregar el missatge complet aquí.

Compartir