El patrimoni cultural religiós d’Agramunt senyalitzat

A partir de primers d’agost (i al llarg dels propers mesos) el municipi d’Agramunt ha desplegat el Projecte “Camins de Riella” que vol senyalitzar els diferents espais del patrimoni cultural i natural del poble i dels seus voltants. Un projecte amb tres itineraris i tres temàtiques: Camins d’aigua, Camins de terme i Camins de pedra. En aquest darrer, l’itinerari recull dos edificis patrimonials de caràcter religiós, com són l’església de l’Assumpció, un edifici romànic datat al segle XII i amb un important patrimoni cultural (portalada romànica, retaule del Roser, imatge romànica de la Mare de Déu dels Socós, imatge romànica de la Mare de Déu del Castell…). I també la Capella del Sió o dels Socós, del segle XVII, situada davant del Parc de la Riella i de la riera del riu Sió.

Els agramuntins i visitants trobaran uns plafons informatius repartits pel poble, que fan referència al temple parroquial. Estan ubicats als porxos de la mateixa plaça de l’església, amb un seguit de dades i imatges que descriuen el monument, i donen una primera idea de la importància del Patrimoni Cultural de l’església agramuntina, que va ser declarada Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 1931. Les dades han estat elaborades per historiadors locals i són un bon resum del que trobaran dins de l’església.

A aquesta iniciativa del municipi que ajuda a conèixer i difondre el patrimoni religiós cal sumar-hi la iniciativa de Mn. Llorenç Utgés que l’any 2013 va tenir l’encert de posar dins de l’església uns 10 plafons informatius, de gran format, que recullen la història i les característiques de les peces d’art que hi ha a l’església, amb un text que ens explica l’obra que podem contemplar, les seves dades artístiques i els seus principals elements. Uns plafons que atansen als fidels i als visitants el retaule del Roser, la història dels Goigs de les devocions marianes d’Agramunt, la restauració del temple després de la Guerra Civil, les dades de les imatges de la Mare de Déu del Castell, del Socós i de l’Assumpció, així com del retaule de Sant Miquel, de finals del segle XV (que ara està  al Museu de Belles Arts de València). I no podem oblidar la tasca que va dur a terme Mn. Manel Pal que també va ser un gran difusor de l’església i el seu patrimoni, amb un seguit d’iniciatives com la publicació d’un llibret sobre l’església, edició de goigs i altres.

Des del bisbat i les Parròquies són moltes les iniciatives que volen atansar a la població el Patrimoni Cultural Religiós, tot sumant esforços amb les administracions d’arreu del nostre territori. Aquestes iniciatives també ajuden en la tasca pastoral i evangelitzadora.

Compartir