La Sala de la Caritat de la Biblioteca Nacional de Catalunya va acollir el dimecres 11 de maig la presentació de la revista Urgellia, en el seu número XX, en un acte presidit per l’Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives i la Directora de la Biblioteca Nacional de Catalunya, Sra. M. Eugènia Serra, que va comptar amb la Directora de la publicació, Sra. Carme Batlle, el seu coordinador, l’Arxiver Capitular d’Urgell Mn. Benigne Marquès, i alguns dels historiadors i especialistes que hi han participat.
La presentació incloguè una conferència del doctor en paleografia Jesús Alturo, que va parlar d’un personatge que fou destacat habitant d’Organyà i la Vall de Cabó, Arnall Sal·la, i del que es pot resseguir com era la seva activitat, i del que es pot inferir l’estil de vida d’aquell moment. Fou una interessant conferència, possible gràcies a tasca d’analitzar els pergamins de Santa Maria d’Organyà que han estat recollits i publicats en els núms. XIX i XX de la revista Urgellia. També va fer alguns remarcables apunts sobre diversa documentació relacionada amb els Arxius Capitulars d‘Urgell.
L’acte començà amb els parlaments de Mons. Vives i de la Sra. Serra, i després la Sra. Núria Altarriba, Directora de la Unitat Bibliogràfica de la BNC va fer la presentació dels següents ponents i de la importància de la revista Urgellia. Mn. Benigne Marquès, Arxiver Capitular d’Urgell, va presentar el contingut d’aquest número, un volum realitzat “In memoriam” de Mn. Enric Moliné i Coll, que traspassà el passat 2021, i que fou soci fundador de la Societat Cultural Urgel·litana, col·laborador d’”Urgellia” i estudiós dels Arxius Diocesà i Capitular d’Urgell, en els que participà en llur catalogació i ordenació.
El número XX d’”Urgellia” conté els treballs sobre el Diplomatari de Santa Maria d’Organyà entre 1151-1200, realitzats per Ramon Ordeig i Josep M. Marquès; tres treballs del mateix Mn. Benigne Marquès sobre el catàleg dels documents de l’Arxiu Capitular d’Urgell, els pergamins de Santa Maria de Guissona i sobre els textos hagiogràfics de la Vida i Miracles de Sant Ot, bisbe d’Urgell entre 1.095 i 1123. Hi ha d’altres treballs vinculats amb la figura de Sant Ot: un d’inèdit sobre el culte de Sant Ot en l’església d’Urgell de Mn. Pere Pujol i Tubau; un de Montserrat Pagès sobre el penó romànic de Sant Ot, de la Catedral d’Urgell; un treball de Lluis Obiols i Carmen Xam-Mar sobre “La ciutat d’Urgell i el patronatge municipal de culte a Sant Ot”. Hi ha treballs sobre “els testaments del segle XIII de l’Arxiu Capitular d’Urgell: fons de pergamins i cartulari de la catedral” a càrrec de Carles Gascón; sobre “El mercader de la Seu d’Urgell, Pere Ferran, de la Seu a la Mediterrània, 1293”, càrrec de Carme Batlle; un treball de Montserrat Moli les desamortitzacions a l’Alt Urgell; un treball de Joan Florensa, Aniol Noguera i Eduard Puigventós sobre els “Regests d’autògrafs de Josep de Calassanç (1587-1589); i un treball de Carmen Xam-Mar sobre “El bisbe Francisco Antonio de la Dueña y Cisneros 1797-1817 i la fundació amb els primers anys de vida de la Casa d’Expòsits d’Urgell”.
L’anuari Urgellia és la màxima publicació de la “Fundació Societat Cultural Urgel·litana”. Comprèn estudis monogràfics, edicions de textos i documents, inventaris de manuscrits, i altres treballs sobre esglésies i obres d’art, corresponents a l’àmbit i territori de l’antic bisbat d’Urgell.