Felicitació de Nadal i homenatge a Mons. Joan Martí

El 24 de desembre, enguany a la Catedral de Sta. Maria per facilitar el compliment de les mesures sanitàries davant la covid, es va celebrar la tradicional felicitació de les festes de Nadal de la Cúria diocesana a l’Arquebisbe d’Urgell, incloent-hi l’homenatge a una persona il·lustre del Bisbat. Enguany l’escollit fou l’Arquebisbe Joan Martí i Alanis, amb la Laudatio que va dur a terme l’actual Arxiprest de les Valls d’Andorra i estret col.laborador de Mons. Martí, Mn. Ramon Sàrries, en escaure’s aquest 2021 el 50è aniversari de la seva ordenació episcopal com a Bisbe d’Urgell.

L’acte va començar amb unes paraules de felicitació de Nadal del Vicari General Mn. Josep M. Mauri. A continuació, Mn. Ignasi Navarri, Vicari General, va fer un repàs del que havia estat l’any 2021 per a la Diòcesi, destacant-ne els element més significatius.

Finalment, Mn. Ramon Sàrries va fer la “laudatio” de Mons. Martí Alanis mostrant el seu perfil de bon organitzador pastoral i institucional, la seva afició a la lectura i l’estudi i la seva dimensió humana i espiritual. Va explicar el full de ruta del seu pontificat, amb la recerca de la comunió amb els sacerdots diocesans i de la participació i corresponsabilitat de tots; la posada en marxa de les institucions creades amb el Concili Vaticà II i els òrgans de corresponsabilitat diocesans com el Consell de Presbiteri, Pastoral i Arxiprestos així com les Delegacions diocesanes; l’impuls de les anomenades “Jornades diocesanes d’Urgell”; l’Assemblea Diocesana l’any 1981; la presència i actuació dins del Concili Provincial Tarraconense; el seu esforç vers la renovació dels equipaments materials als centres diocesans més importants com la Casa del Bisbat i el Santuari del Sant Crist de Balaguer; el seu impuls als mitjans de comunicació diocesans propis amb la creació del “Full Dominical” i de la Revista “Església d’Urgell”, així com de la creació del Full d’Informacions Pastoral (IOP) i la creació de l’emissora Ràdio Principat; la tasca vers l’impuls vocacional; com organitzà la Pastoral de Joves amb el Moviment de Joves Cristians d’Urgell, el Moviment “Hora 3” i la celebració de l’Aplec de l’Esperit, les colònies; els esforços en el camp artístic i l’angoixa pel robatori de peces d’art com Verge de Núria, el Retaule de la Mare de Déu del Roser d’Abella de la Conca, la crema del Santuari de Meritxell; també parlà de la restauració de la Catedral i de la remodelació del Museu Diocesà; i també la commoció per catàstrofes viscudes durant el seu llarg pontificat com les riuades del 1982. També va subratllar l’impuls a Càritas diocesana i Nacional d’Andorra i la tasca de recollida d’informació i del procés de beatificació dels Màrtirs d’Urgell. Finalment va destacar la seva vessant com Copríncep d’Andorra essent un dels impulsors fonamentals de la redacció de la Constitució del Principat d’Andorra l’any 1993.

L’Arquebisbe Joan-Enric va tancar l’acte felicitant el Nadal als col·laboradors i membres de la Cúria i a les seves famílies, i es van cantar nadales.

Per l’interès que representa el resum de l’activitat de l’any 2021 us l’oferim transcrit aquí:
 

MEMÒRIA AGRAÏDA DE L’ANY 2021

Presentació

Seguint ja una tradició de quasi 4 dècades, la nostra diòcesi d’Urgell, en aquest acte de felicitació del Nadal de la Cúria diocesana al Sr. Arquebisbe com una ofrena humil presentada a l’infant nascut a Betlem, fem aquest recull i memòria agraïda d’aquest any 2021 que arriba a la seva fi. Un any encara marcat pels efectes de la pandèmia. I com cada any moltes d’aquestes accions les heu presidit i acompanyant vos, Sr. Arquebisbe, com cap i pastor de la comunitat diocesana.

 
1.  Amb el Presbiteri diocesà

Heu presidit les tres sessions del Consell Presbiteral telemàtica i presencialment. Vau presidir la Missa Crismal concelebrada per un bon nombre de preveres i recentment heu predicat el recés d’Advent de preparació al Nadal als sacerdots i diaques del Bisbat. També us vau fer present a la jornada de formació permanent sobre la Sinodalitat a l’Església.

Aquest any amb tristesa hem acomiadat i dit a reveure a Mn. Ramon Clua, Mn. Albert Llanes, Mn. Joan A. Mateo i Mn. Enric Moliné. I el passat mes d’octubre vam recordar l’estimat Arquebisbe Joan Martí en el dotzè aniversari de la seva mort. Descansin en Pau.

Enguany de l’Arquebisbe Joan Martí en recordem i commemorem els 50 anys de la seva ordenació Episcopal i de la seva arribada al Bisbat d’Urgell. La Laudauto d’aquest acte nadalenc d’enguany està dedicada a la persona de l’Arquebisbe Joan Martí.

 
Acabem aquest any amb la joiosa notícia de que dos dels nostres seminaristes Alejandro Vargas i Jerrick Banzuela rebran l’ordenació diaconal el proper deia 8 de gener, així com el Sr. Antoni M. Serra, rebrà el mateix dia l’Orde del Diaconat Permanent. Domem-ne gràcies a Déu.

Aquest any 2021 també ha estat un any editorialment prolífic. Han vist la llum llibres de Mn. Jusep Amiell sobre Mn. Josep Condò, Mn. Joan Perera sobre St. Gil, Mn. Joan Pujol, en nom del Capítol Catedral, sobre els Sants, Beats del Bisbat d’Urgell, Mn. Ramon Sàrries, sobre els Salms Responsorials d’Advent i Nadal i Mn. Joan Dies sobre pregàries dels Malalts.

Entre d’altres enguany heu procedit al nomenament del nou Rector de la parròquia de la Mare de Déu de Valldeflors de Tremp i de la de Sta. Maria de Balaguer.

 
2. Amb els religiosos i religioses de la diòces

En primer lloc, un any més posar de relleu el testimoni i la valentia que els Instituts de Religiosos i Religioses de la Diòcesi estan donant en primera línia d’acció en aquests temps de pandèmia. Vós Sr. Arquebisbe durant l’estiu vau presidir i acompanyar la celebració del Capítol General de les Carmelites de St. Josep a Tartera.

El passat mes de gener vam fer memòria dels 10 anys de la Beatificació de la Mare Anna Maria Janer.

El passat mes de febrer vau predicar el Recés de Quaresma des de la Catedral d’Urgell, via telemàtica, a totes les Verges Consagrades d’Espanya i d’Hispanoamèrica.

Amb tristesa hem vist com les Religioses Carmelites de la Caritat de Sta. Joaquima Vedruna, deixaven Puigcerdà després de 167 anys de presència a la diòcesi, al servei de l’ensenyament.
 

3. En el camp de la caritat i dels malalts

Acomiadem aquest any amb els efectes de la pandèmia, que continuen afectant l’economia, la salut i les relacions socials. Si tots aquest factors ja tenen una incidència negativa en la majoria de la població, s’agreugen molt més si ens centrem en les persones ateses per Càritas.

Abans de finalitzar l’any s’hauran fet ajudes socials per més de 240.000 euros, d’aquestes un 60% han estat en despeses relacionades amb el manteniment de l’habitatge. Més de 650 famílies del nostre bisbat no poden fer front a la hipoteca o lloguer de casa seva, el rebut de la llum, o el gas o gasoil per mantenir-la calenta….

Continua el treball, ja de manera presencial amb els infants i joves de la UEC a Balaguer, i el reforç educatiu als diferents centres, tant en el període escolar com durant l’estiu. Han passat pels centres de Càritas  84 nens i nenes.

El treball és un factor imprescindible de cara a la integració social. Han passat pel programa de laboral 164 persones i s’han ofert 300 hores de formació professional. Tot aquest treball reforçat per les dues empreses del Grup Grapats. L’empresa d’inserció Nougrapats que compta amb 9 llocs de treball d’inserció i el CET Grapats que ocupa 10 persones amb malaltia mental o discapacitat intel·lectual. Tot i les dificultats sobrevingudes per la pandèmia Càritas aposta fort per aquest dos projectes.  A l’empresa d’inserció amb tres botigues, dos de Moda Re, amb la nova incorporació al setembre de la de Balaguer, i Grapats Encants, més la venda a l’engròs de roba i el nou servei de mudances. El CET (Centre Especial de Treball) Grapats amb el servei de bugaderia, el servei de missatgeria ecològica i el préstec de vaixelles.

Càritas d’Urgell el 2021 com a signe de compromís amb la comunitat i les persones vulnerables, aposta per implantar un Sistema de Gestió i Qualitat en base a la Norma ISO 9001:2015, que busca la millora continua orientada a les persones que són ateses.

Per finalitzar, dir que va ser un gran goig tornar a retrobar els voluntaris i voluntaris, el motor de la nostra Càritas diocesana. La trobada és va celebrar el passat mes de setembre al Santuari del Sant Crist de Balaguer, i va ser presidida pel Sr. Arquebisbe. La campanya d’emergència per Haití.

La Delegació de MANS UNIDES del Bisbat d’Urgell. Posant en pràctica el seu lema de Campanya “Contagia Solidaritat per acabar amb la Fam“, durant la darrera Campanya i malgrat les dificultats que ens ha ocasionat la pandemia ha finançat els projectes següents “Mejora de la Seguridad Alimentaria a familias Campesinas” situat a Uganda amb un import de 35.000€ i un altre situat al Congo a la Regió de Bena Mukangala de nom “Impulso del emprendimiento femenino, mejora de la salud y alfabetización” per un import de 35.527€. En això ens ha ajudat un video que els Mitjans de Comunicació van realitzar i va tenir molt bona acollida.

En això podem constatar la bona resposta de totes les persones que estimen Mans Unides i ajuden sense cap reserva a tots els qui més ho necessiten.

Amb els MALATS en va celebrar la Jornada Mundial del Malalt el passat 11 de febrer. No hem pogut celebrar  el 42 è Pelegrinatge diocesà a Lourdes, com estava previst, però en canvi si s’ha celebrat la 42a Assemblea Anual  de l’ Hospitalitat diocesana de la Mare de Déu de Lourdes a Balaguer el passat diumenge primer,28 de novembre de 2021, primer diumenge d’Advent. Les visites als malalts s’ha anat reanundant.
 

4. En el camp de l´Apostolat i l’ Evangelització

Com la llavor que cau i a la terra i germina, un any més, el treball amagat de tantes hores de catequesi amb els infants i joves. Nombroses celebracions litúrgiques i sacramentals, grups de pregària i adoració, Festes Majors, així com d’ aplecs celebrats arreu del Bisbat. Conferències. El Concurs Bíblic. La 9 edició del Canòlich Músic, la 10a setmana del cinema espiritual. La cadena de pregària per les vocacions, el Recés d’Advent per als fidels d’Urgell i tantes altres activitats callades i silencioses que només Déu, que veu el que està amagat ho farà germinar i sabrà recompensar. 

En Comunió amb tota l’Església. El passat 17 d’octubre es va celebrar a la Catedral, l’Eucaristia de l’inici de la fase diocesana del Sínode sobre la Sinodalitat. Mn. Antoni Elvira, Vicari Episcopal i encarregat dels del Sínode a la Diòcesi s’està fent als diferents Arxiprestats per tal d’animar els treballs d’aquesta fase.

L’Any de St. Josep del 8 de desembre de 2020 al desembre de 2021 ens ha ajudat a estimar i confiar en aquests gran St. Patró de l’Església Universal.
 

5. En el camp del Pensament i de la Cultura

Divuitena edició de la Càtedra sobre el tema: “El poder de la biotecnologia”. També dins d´aquest camp assenyalem les Jornades de Teologia celebrades sobre el tema: “La doctrina social de l’Església. Un tresor amagat”. Els dos actes s’han realitzar via online a través del canal de youtube del Bisbat.

L’Escola Diocesana de Formació Permanent ha arribat a l’onzè curs. El curs passat (2020-2021) es reprengueren de manera telemàtica els dos cursos: el curs bàsic 3 amb la presentació de l’acció pastoral que es realitza des de les delegacions diocesanes i i el curs d’aprofundiment sobre la Història de l’Església a Catalunya. Cal agrair a la Delegació de Mitjans de Comunicació Social el fet de fer possible les connexions telemàtiques per seguir els dos cursos.

Enguany, l’EDFP ha tornat a iniciar les seves sessions de manera presencial a la Casa d’Espiritualitat del Sant Crist de Balaguer. S’està impartint el curs bàsic 1 oferint una Introducció a l’Antic Testament a càrrec de Mn. Ramon Sàrries i el curs d’aprofundiment sobre Art Cristià fent un recorregut de les principals representacions artístiques des dels primers segles del cristianisme fins al moment actual. Un variat grup de professors, tant del nostre bisbat com d’altres bisbats de Catalunya, s’encarreguen de presentar les principals característiques dels estils artístics tot fent esment de les principals obres d’art tant de l’Església universal com de casa nostra.

Encara en aquest apartat voldria deixar constància de la publicació i posterior presentació del volum núm. 20 del prestigiós anuari Urgellia.

 
6. En el camp del patrimoni cultural

Enguany s’han fet intervencions a les esglésies de la Mare de Déu de la Salut de Montanissell, de Sant Martí de Llagunes, de Sant Climent d’Àreu, de Sant Esteve de Bretui, de l’Assumpció de Montgai, de Sant Pere de la Donzell, de l’Assumpció de les Avellanes, de Sant Pere de Bellver de Sió, de la Mare de Déu del Remei d’Ossó de Sió i de l’església de Sant Pere de Preixens. Cal destacar en aquest àmbit dels béns immobles, l’inici de la redacció del projecte de restauració de les cobertes de les capelles laterals de l’església de Santa Maria de Sanaüja, en el marc del programa del Temps de Gòtic.

Pel que fa a les actuacions de conservació-restauració, han finalitzat les intervencions de les pintures gòtiques del cor i l’accés al cor de St. Domènec de Puigcerdà, i s’han iniciat els treballs de conservació-restauració de la capella del segle XIX del Crist de la Bona Mort de l’església parroquial de Sant Andreu d’Oliana. Durant l’estiu es va realitzar una campanya de salvament i consolidació de les pintures murals romàniques aparegudes recentment de l’església de Sant Julià de Solanell. Aquest 2021, també s’han dut a terme les actuacions a les portalades romàniques de les esglésies de Sant Llorenç d’Isavarre, de Santa Maria del Castell de Cubells i s’han acabat els treballs a la portalada de Santa Eugènia de Saga. 

Pel que fa al Museu Diocesà d’Urgell, malgrat la disminució del nombre de visitants, a causa de del confinament municipal i comarcal de principis d’any, uns 800 alumnes d’escoles i instituts van fer activitats al Museu, i a l’estiu hi va haver una forta afluència de públic fet que va propiciar que durant aquest període s’oferissin, amb regularitat, visites guiades al conjunt catedralici. D’altra banda, des del passat mes de maig s’han iniciat les obres de remodelació de la capella de la Pietat. En aquests moments s’han executat els treballs d’obra civil, que inclou les accions de paleteria, instal·lacions, pintura restaurativa de la capella i implantació museogràfica, amb la instal·lació de les obres, les vitrines i la resta de mobiliari. Entre les obres que s’hi exposen, cal destacar un Crist del segle XVII procedent del Museu Nacional d’Art de Catalunya, que ha estat cedit en dipòsit permanent al nostre Museu.

Un projecte destacat en què es treballa de la Delegació és en la Candidatura de Patrimoni Mundial de la Catedral, juntament amb d’altres elements patrimonials d’Andorra i el Castell de Foix. La Candidatura aquest 2021 ha iniciat la seva tramitació amb la inclusió de la proposta a les llistes indicatives dels tres estats que conformen la candidatura seriada titulada “Els testimonis materials de la creació de l’estat dels Pirineus: el Coprincipat d’Andorra”. 

En l’àmbit de la difusió, tot i les dificultats relatives a la pandèmia, s’ha seguit amb la programació de visites a l’església de Sant Víctor de Seurí i amb les rutes guiades a les esglésies de la Cerdanya. Precisar que des del Bisbat se segueix treballant per donar a conèixer el patrimoni diocesà, en el marc del projecte Catalonia Sacra.

Enguany el Bisbat ha participat en la publicació del llibre Les pintures murals de Sant Climent de Talltorta de l’especialista Francesc Miralpeix, en col·laboració amb l’Ajuntament de Bolvir i l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural i la Diputació de Girona.

Finalment, pel que fa a l’Arxiu Diocesà i Capitular, esmentar que el nombre d’usuaris d’aquest 2021 ha estat, malgrat l’afectació de la COVID, de 415.
 

7. En el camp polític

Donada la vostra condició de Copríncep d’Andorra, com cada any heu rebut les principals Autoritats del Govern i del Consell General del Principat d’ Andorra. En concret, el passat febrer i juliol, vau rebre institucionalment al Palau episcopal de La Seu d’Urgell el Cap de Govern d’Andorra, M.I. Sr. Xavier Espot i la Síndica General, M.I. Sra. Roser Suñer, que us van informar de primera mà de l’actualitat política del Principat i de les conseqüències econòmiques i socials de la crisi sanitària provocada per la Covid-19. Malgrat la dificultat de la pandèmia no heu deturat el vostre servei Constitucional com a Copríncep, rebent les Cartes Credencials de 40 nous Ambaixadors acreditats davant el Principat d’Andorra, en dos cerimònies que van tenir lloc al Palau episcopal, els mesos de març i novembre passat. També vau realitzar durant els mesos de juny i juliol una roda d’entrevistes amb tots els Grups Parlamentaris interessant-vos pel treball legislatiu parlamentari al Consell General i la situació social i política del Principat. En escaure’s aquest 2021 el centenari de la Coronació canònica de la Mare de Déu de Meritxell, Patronat del Principat d’Andorra, i de l’Himne Nacional, vau presidir enguany la joiosa festa de Meritxell el 8 de setembre

El 25 de març vau rebre com a Cap d’Estat d’Andorra, a Casa de la Vall, a Ses Majestats el Rei Felip VI i la Reina Letizia, en la que fou la primera Visita Oficial d’un monarca espanyol al Principat d’Andorra, que s’emmarcava dins els preparatius previs a la celebració de la XXVIIa Cimera Iberoamericana de Caps d’Estat i de Govern, de la qual Andorra en fou l’amfitriona. Aquell mateix dia 25 oferíreu a Ses Majestats un sopar de gala i mantinguéreu amb ells una trobada institucional en un clima de molta cordialitat cosa que quedà palesa en els posteriors parlaments previs al sopar, i els brindis corresponents, que vós adreçareu al Rei Felip VI i al qual el Rei us respongué agraint-vos la vostra càlida acollida al Principat.

Dins els actes precedents a la celebració de la XXVIIa Cimera Iberoamericana de Caps d’Estat i de Govern, vau presidir com a Copríncep el sopar de gala ofert per part de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) als assistents a la XIIIa Trobada Empresarial Iberoamericana el dia 19 d’abril.

Els dies 20 i 21 d’abril vau participar als actes programats per inaugurar la XXVIIa Cimera Iberoamericana de Caps d’Estat i de Govern que va tenir lloc a Andorra, rebent amb els màxims honors al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, els Caps d’Estat i de Govern que s’havien desplaçat al Principat d’Andorra per participar presencialment a la Cimera: el Rei d’Espanya S.M. Felip VI; el President de Portugal, Excm. Sr. Marcelo Rebelo de Sousa; el President de República Dominicana, S.E. Luis Abinader i el President de la República de Guatemala, Excm. Sr. Alejandro Giammattei així com el President de Govern d’Espanya, Excm. Sr. Pedro Sánchez; el Primer Ministre de Portugal, Excm. Sr. António Luís Santos da Costa i la Secretària General Iberoamericana, S.E. Rebeca Grynspan

Al vespre d’aquell mateix dia 20 va tenir lloc la cerimònia d’inauguració de la Cimera Iberoamericana on hi vau prendre amb un discurs oficial davant de tots els Caps d’Estat i de Govern. Com a Cap d’Estat del País amfitrió de la Cimera vau realitzar el brindis d’honor al que va respondre S.M. el  Rei d’Espanya Felip VI en nom de tots els països que formen part de la Conferència Iberoamericana.

Recentment heu presidit la inauguració oficial de la nova Seu de la Justícia del Principat d’Andorra.

Finalment cal destacar, entre altres activitats, la visita que vau fer a les instal·lacions de la Fundació Privada Tutelar d’Andorra; la visita a la nova seu del Raonador del ciutadà d’Andorra; la recepció a la renovada Junta del Comitè Olímpic Andorrà; la inauguració dels Centres de Dia per a la gent gran gestionats per Creu Roja Andorrana ò l’assistència al Consell General en la presentació del llibre de Mn. Nemesi Marqués sobre el procés constituent. I ahir vau oferir la tradicional Recepció de Nadal a les Autoritats del Poble andorrà.

I pel que fa a les relacions amb la Generalitat de Catalunya, el 2 de juliol vau rebre la Visita institucional de la Presidenta del Parlament de Catalunya, M. Hble. Sra. Laura Borràs i heu rebut també com a Copríncep la Visita del Conseller de Salut i de la Consellera de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya.

Ben recentment heu rebut el Delegat Territorial del Govern de la Generalitat a Lleida.
 

8. Un darrer apartat el dedico a la vostra presència i missió eclesial fora de la diòcesi

El passat mes d’octubre vau assistir a la benedicció del P. Manel Gasch com a nou Abat del Monestir de Santa Maria de Montserrat i a l’Eucaristia d’acció de gràcies a Cervera en escaure’s el 10è aniversari de la beatificació de la Mare Anna Maria Janer i Anglerill tot beneint una nova imatge de la Beata al temple parroquial. També al novembre a Manresa us vau unir a la Beatificació de 3 frares de l’Orde de Framenors Caputxins que van ser martiritzats en la persecució religiosa durant la guerra civil espanyola. A l’estiu, vau predicar una tanda d’Exercicis Espirituals a Buenafuente del Sistal. Amb els Bisbes de la CEE vau pelegrinar a Santiago de Compostel·la amb motiu de l’Any Jubilar el passat 19 de novembre. Vau participar a Sevilla a l’entrada del nou Arquebisbe Mons. Josep Àngel Saiz Meneses i recentment heu participat a Jaén a l’inici del Ministeri Pastoral de Mons. Sebastián Chico.

Final

“Mira l’estrella, i invoca Maria”, ens diu Sant Bernat. El passat dia 8 de desembre, Solemnitat de la Immaculada Concepció, vam viure amb devoció i emoció, des de la nostra estimada Basílica de la Sagrada Família. L’Església inicia el nou Any fent memòria de la bondat de Déu en el rostre maternal de Maria, en el rostre maternal de l’Església, en els rostres de les nostres mare. Maria ens protegeix de la corrosiva malaltia de l’orfandat espiritual, aquesta orfandat que viu l’ànima quan se sent sense mare i li falta la tendresa de Déu. Que Maria ens acompanyi i ens protegeixi durant aquest nou Any.

Moltes gràcies per la vostra paciència i atenció. Santes Festes de Nadal Sr. Arquebisbe i a tots Vosaltres i als vostres familiars i amics!.
 

Compartir