Clausura de l’Any de St. Josep i Festa de la Immaculada

El dia 8 de desembre, solemnitat litúrgica de la Immaculada Concepció de la Verge Maria, va tenir lloc l’acte diocesà de Clausura de l’Any de St. Josep, que el Sant Pare va convocar per a tota l’Església del 8 de desembre de 2020 al 8 de desembre de 2021, coincidint amb el 150è aniversari de la Declaració de St. Josep com a Patró de l’Església Universal pel Papa Pius IX l’any 1870.

A la Catedral de Sta. Maria de La Seu d’Urgell l’Arquebisbe Joan-Enric, acompanyat del Vicari General i Rector de la Parròquia, Mn. Ignasi Navarri i del Secretari general Mn. David Codina, va presidir l’exposició al Santíssim Sagrament i el Res del Sant Rosari que va concloure amb les lletanies de St. Josep que amb data 1 de maig de 2021 la Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments va renovar i aprovar. 

En acabar el Res del Sant Rosari l’Arquebisbe va motivar la pregària amb una reflexió sobre la figura de St. Josep recordant com amb la Carta apostòlica “Patris Corde” el Sant Pare Francesc subratllava el valor de la figura de Josep com a Custodi de Jesús i de la seva Mare Maria, i com ha esdevingut, custodi, patró, de l’Església que és la prolongació del Cos de Crist en la història. L’Arquebisbe va animar els fidels a valorar la figura de Josep com a fill en el Fill, com a espòs de Maria, i com a servent. El gran exemple de servei de Josep, que sempre cobria les necessitats de Maria i de Jesús, des de la humilitat.

Després de la benedicció amb el Santíssim Sagrament va tenir lloc l’Eucaristia en la solemnitat de la Immaculada Concepció de la Benaurada Verge Maria presidida per l’Arquebisbe d’Urgell i concelebrada pel Vicari General, Mn. Ignasi Navarri i Mn. David Codina.

A la seva homilia l’Arquebisbe glossà com Maria va ser preservada per Déu des del primer moment de la seva concepció de tota màcula o efecte del pecat original perquè havia de ser la mare de Jesucrist. Ella fou el gran do que retornava a la creació la puresa de la voluntat de Dèu. El Dogma fou proclamat per Pius IX l’any 1854 recollint el sentit de la tradició cristiana al respecte. Maria és la dona que es fia de Déu i amb el seu “fiat” esdevé la Mare de l’Autor de la Vida i model per a tots els creients, personatge central en l’Advent.

Mons. Vives va recordar com en aquell dia es clausurava l’Any de St. Josep que el Papa Francesc havia convocat i que ha fet que tots els cristians aprofundissin en la figura del pare de Jesús, el Custodi, que ens ensenya a custodiar i servir els nostres germans. I demanà que no es clogui l’amor a Josep i la seva exemplaritat.

Compartir