Festa de la Trobada de la Rosa a Pallerols

Dissabte, 20 de novembre, es va celebrar a Pallerols de Rialb la tradicional Festa de la Trobada de la Rosa, organitzada per l’Associació d’Amics del Camí de Pallerols de Rialb a Andorra.

La diada va començar a les 11:30 amb la projecció del documental sobre l’aventura de sant Josepmaria en el seu camí d’evasió cap a Andorra, a causa de la persecució religiosa durant la guerra civil espanyola de 1936-39. En el vídeo es ressalten les dificultats i patiments que van soportar els components del grup en el que hi anava sant Josepmaria i en especial es descriu molt bé l’angoixa que el sant va experimentar la nit del 21 al 22 de novembre de 1937 davant el dubte de si estava o no fent la voluntat de Déu continuant el seu camí cap a Andorra. La rosa que trobà a l’església, a la matinada del dia 22, el va omplir de pau i el confirmà en la seva decisió de continuar cap a Andorra, segur que estava fent la voluntat de Déu.

Després del vídeo, hi hagué una visita guiada a la rectoria i l’església, i a continuació -a les 12:30- es va fer la processó al voltant de l’església amb la imatge de la Mare de Déu, tot cantant els Goigs del Roser de Pallerols. 

Un cop dins l’església, es va celebrar la missa presidida per Mn. Rafael Fernández, sacerdot de l’Opus Dei, i concelebrada amb altres 4 sacerdots: Mn. Constantino i Mn. Gabriel procedents de la Facultat de Teologia de la Universitat de Navarra, a Pamplona, juntament amb els dos estimats mossens de Ponts: Mn. Bonifaci Fortuny, encarregat de l’església de Pallerols de Rialb, i Mn. Pere Morales, rector de Ponts. 

A la homilia, Mn. Rafel glosà l’experiència de sant Josepmaria a Pallerols que moltes vegades coincideix també amb la nostra experiència espiritual, on hi ha moments que veiem clarament el camí que hem de seguir però que en altres moments tenim seriosos dubtes i fins i tot angoixes per a conèixer quina és la voluntat de Déu. En qualsevol cas hem d’acudir a l’ajut de Déu i de Santa Maria, com ho feu sant Josepmaria a Pallerols, i trobarem el consol i les carícies de la Mare de Déu. També ens recordà que demà diumenge celebrem la solemnitat de Crist Rei, que ens empeny a procurar que Crist regni en nosaltres i en el nostre entorn.

La misa s’oferí pels difunts d’aquest any 2021 que estaven més relacionats amb Pallerols: Pere Verdera, Mn. Enric Moliné, Mn. Ferran Blasi, Pere Ramoneda, Helga Langmaak, Jordi Cervós i Ricard Estarriol.

En acabar l’Eucaristia anàrem tots al cementiri, on Mn. Bonifaci va dirigir una pregària pels difunts de Pallerols i va demanar la protecció de Maria en les nostres vides. Es clogué la festa amb el cant del “Rosa d’abril”.

Alguns dels assistents dinaren pels voltants de Pallerols i altres van anar pels pobles i masies propers.

A les 4 de la tarda, hi hagué el rés del Rosari i a continuació la veneració de les relíquies de sant Josepmaria.

Com cada any, fou una festa entranyable amb l’assistència d’unes 100 persones: alguns vingueren expressament des de Madrid, altres de València, de Pamplona, la major part de Lleida i Barcelona, així com alguns de la Baronia de Rialb, com també del Pallars, de la Vall de Cabó, i altres llocs de l’Alt Urgell. 

El dia acompanyà amb la seva bonança i poguérem reviure joiosament aquelles jornades del novembre de 1937 quan sant Josepmaria passà per aquestes contrades del prepirineu català. 

Compartir