A moltes parròquies van celebrar-se Misses amb la presència de fidels i devots de St. Antoni Abat. També van tenir lloc benediccions d’animals de companyia i bestiar, panets i escudelles. Aquest any, però, amb més austeritat per tal de respectar les mesures sanitàries per la pandèmia actual.
A la Catedral de Santa Maria de La Seu d’Urgell, la Missa Solemne fou presidida per l’Arquebisbe Joan-Enric i es va celebrar amb l’assistència de les Autoritats de la ciutat de La Seu d’Urgell, encapçalades per l’Alcalde Il·lm. Sr. Jordi Fàbrega i el President de la Confraria de St. Antoni, Sr. Antoni Muntada, i els banderers sortint i entrant. Concelebraren amb l’Arquebisbe els Vicaris Generals de la Diòcesi.
A la seva homilia Mons. Vives glossà les lectures proclamades en aquell diumenge que posaven de manifest la importància de la vocació de tots els batejats, com a seguiment dòcil i humil de l’anyell de Déu, ja que Déu es manifesta i ens “crida” perquè l’ajudem i col·laborem amb Ell. A la primera lectura, Samuel, escolta la veu de Déu que el crida però no és capaç de reconèixer-lo fins que Elí l’ajuda a discernir que és Déu qui l’està cridant. I a l’Evangeli Jesús crida Andreu i el seu germà Simó Pere després que Joan Baptista els indiqués l’Anyell de Déu, Jesús.
L’Arquebisbe destacà com la Confraria de St. Antoni de La Seu d’Urgell, documentada com a mínim des de l’any 1904, va néixer precisament en temps de pesta i pandèmia perquè tothom tingués un plat calent a taula diàriament. Aquest 2021, la pandèmia actual ens fa tornar a l’essència de la confraria: la solidaritat compartida especialment amb els més necessitats. Enguany no s’ha pogut fer i repartir la tradicional “calderada”, que a La Seu d’Urgell repartia més de 7000 racions, ni el passeig dels tres tombs, però els Confrares han volgut ser solidaris amb les famílies més necessitades fent-los donacions d’aliments i, en un exercici de fe que l’Arquebisbe els ha agraït especialment, han volgut mantenir la celebració de l’Eucaristia, la benedicció i repartició dels panets i la benedicció dels animals. Mons. Vives glossà la figura de St. Antoni Abat, pare dels monjos, a qui anomenaven “l’amic de Déu” per la vida de pregària, pietat i sobrietat que portava i ha convidat tots els fidels a ser amics de Déu posant a Déu com l’únic (d’aquí ve la paraula monjo) i el primer i el més important de la vida. Precisament la pandèmia que vivim ens aboca a fer la recerca del que és més important per a nosaltres, i a viure-ho amb humilitat.
A l’ofertori, va tenir lloc la tradicional benedicció dels panets de St. Antoni, que es van repartir entre els assistents, seguint les mesures sanitàries, com a signe que l’Eucaristia és pa partit per a la vida del món, la vida del Senyor que ens ha de portar a compartir amb els germans i a tenir-ne cura.
L’Eucaristia fou solemnitzada per la coral “Les Veus de La Seu”.
Després de la Missa, el Vicari General i Rector de la Parròquia, Mn. Ignasi Navarri, va dur a terme davant el portal nord de la Catedral la benedicció dels animals, amb la presència dels tres ‘banderers’: Jordi Armengol Obiols, el nou banderer que duia el penó de la Confraria de Sant Antoni Abat, acompanyat a banda i banda pel banderer proposat Andreu Ramon Isus i el banderer sortint, Ramon Dolcet Duran, respectivament.