Festivitat de la Mare de Déu del Roser a Agramunt

El dimecres 7 d’octubre es va celebrar a la Parròquia d’Agramunt la festa en honor de la Mare de Déu del Roser. Com és costum a la parròquia agramuntina es van organitzar un seguit d’actes religiosos i tradicionals al voltant d’aquesta devoció mariana, molt arrelada en la Ribera del Sió. Així, a les vigílies de la festa un grupet de cambreres del Roser -majorales- van preparar la Capella del Roser bastida a finals del segle XVI i que conté un esplèndid retaule dedicat a la Verge Maria. 

El retaule és atribuït a Joan Gras, escultor tarragoní, i datat a la meitat del segle XVII, dins d’un estil barroc català. És una catequesi evangelitzadora dels misteris del rosari, amb una policromia fosca i ben  reballada, en uns quadres esculpits de mig relleu, i que representen els diferents misteris que es resen al rosari. Un retaule que sap transmetre als fidels i visitants el grans episodis de la història de la Salvació, moments on la Verge Maria també és un personatge que acompanya Jesucrist.

El dia de la festivitat al matí ja es va obrir la Capella per poder ser visitada pels fidels i poder fer la seva pregària davant la imatge de la Verge del Roser. A la tarda i com es fa al llarg del mes d’octubre, tot celebrant el mes del sant rosari, es va resar el rosari com a signe de devoció a la Mare de Déu, que es va oferir per les intencions de l’Església i del papa Francesc.

Després del rés del rosari va tenir lloc la celebració de la Santa Missa on Mn. Jaume Mayoral, Rector de la Parròquia, va tenir unes paraules de record pels difunts del darrer any, a més va agrair al grup de fidels que van assistir a la celebració, entre ells les agramuntines que tenen el nom de Roser, i en un altre moment es va referir a la importància de viure les tradicions en un temps de dificultat que ens marca la pandèmia, sempre amb totes les mesures pertinents per fer-ho bé i no ser un risc per als altres. També va recordar que se celebrava la Jornada Mundial pel Treball Decent i que el Covid-19 també ha comportat una emergència social a més de l’emergència sanitària, situació que no poden oblidar els creients.

La Missa va acabar amb el cant dels Goigs a la Mare de Déu del Roser d’Agramunt, també es va oferir un petit i dolç obsequi als assistents, detall que van oferir les “Rosers”.

Compartir