Comença la Visita Pastoral a Canillo (Principat d’Andorra)

El dia 1 de novembre, solemnitat litúrgica de Tots els Sants, l’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, va començar la Visita Pastoral a la Parròquia de Canillo (Principat d’Andorra). 

La Visita s’inicià a Soldeu on a la seva arribada, Mons. Vives fou rebut pel Cònsol Major de la Parròquia, Hble. Sr. Josep Mandicó i Calvó i pel Rector de la Parròquia, Mn. Ramon Rosell, així com per la Consellera General Mònica Bonell. A l’església de St. Bartomeu tingué lloc l’Eucaristia solemne de Tots Sants on hi assistiren les Autoritats i un bon grup de fidels de Soldeu. En iniciar-se la celebració eucarística, el Rector de Canillo, Mn. Ramon Rosell, va donar la benvinguda a l’Arquebisbe i Copríncep destacant com la Visita Pastoral que iniciava serviria per enfortir els llaços de la comunió i amistat entre els fidels i el Pastor diocesà. Tot seguit, una feligresa de la Parròquia, va declamar a l’Arquebisbe una poesia que havia declamat per primera vegada quan tenia dos anys, a un precedessor seu, en la seva també Visita Pastoral. El Copríncep episcopal va voler agrair la calorosa acollida a Soldeu i va subratllar com Canillo té l’honor de ser la primera Parròquia en l’ordre protocol·lari de les Parròquies del Principat d’Andorra i el seu Cònsol encapaçala l’ordre protocol·lari de tots els Cònsols, i com això havia d’omplir d’alegria i satisfacció els canillencs perquè representaven els millors valors del que anomenem l’andorranitat: l’amor pel Pais i les seves Institucions, la llengua i cultura pròpia i el respecte a la seva idiosincràcia i tradicions.

A la seva homilia l’Arquebisbe destacà com la Festa de Tots Sants manifesta que el Déu cristià no és un Déu solipsista sinó que és un Déu Trinitat que viu en comunió i en relació personal amb Tots els Sants i Santes de Déu que l’acompanyen en el seu Regne. Va crear per tenir amics seus feliços. En la solemnitat de Tots els Sants celebrem totes les persones, canonitzades o anònimes, que han viscut la santedat de vida, alguns de forma molt senzilla i anònima, els sants del replà, com els anomena el Papa Francesc, i que ara viuen per sempre amb Déu i des del cel intercedeixen per nosaltres i ens acompanyen als qui restem a la terra.

Mons. Vives destacà com l’Església és una família de famílies i com tot cristià catòlic sempre està en comunió amb els seus germans que un dia reberen el baptisme i, a més, la festa de Tots Sants, ens recorda com tenim una altra família: la dels sants, que des del cel, ens ajuden i orienten amb la seva pregària i intercessió perquè sentim la seva protecció i no equivoquem el camí de la vida. Per això la festa de Tots Sants omple els cristians de joia i alegria perquè sabem que en el camí de la vida no estem sols i tenim una immensa multitud d’intercessors. És el camí de la felicitat que Jesús ens ensenya en les benaurances que parteixen del “feliços els pobres en l’Esperit, d’ells és el Regne del cel” i que totes les altres benaurancen expliciten.

Mons. Vives recordà com Mahatma Gandhi referint-se a aquest text de les Benaurances deia que és el cim de la literatura, i només per aquest text valia la pena abraçar la fe cristiana catòlica però criticava que els cristians moltes vegades no el complien en la seva vida. Finalment, l’Arquebisbe animà els fidels a transmetre la fe a les generacions més joves donant testimoni personal.

Després de l’Eucaristia a Soldeu els fidels es traslladaren fins al cementiri on tingué lloc una pregària pels difunts que allà hi reposen, encomanant-los al Pare ric en misericòrdia.

A continuació, la Visita Pastoral continuà amb la celebració eucarística a la Parròquia de St. Serni de Canillo on el Copríncep episcopal fou rebut pel Cònsol Menor de la Parròquia, Hble. Sr. David Palmitjavila i pels Consellers de Comú, Miquel Casal i Rafel Casal, a qui el Copríncep pogué saludar abans d’iniciar-se l’Eucaristia. Amb la presència d’ells i d’altres fidels tingué lloc la Missa de Tots Sants on en acabar-se la celebració litúrgica Mn. Rosell va poder ensenyar a l’Arquebisbe la recent restauració d’una capella lateral del temple amb unes pintures trobades, així com les instal·lacions d’uns nous sanitaris a l’entrada de l’església.

Posteriorment la Visita continuà amb el desplaçament del Copríncep episcopal al Santuari-Basílica de la Mare de Déu de Meritxell, Patrona del Principat d’Andorra i riquesa de Canillo, on l’Arquebisbe presidí la celebració eucarística i en acabar pogué parlar personalment amb diversos fidels que així li ho manifestaren.

A la tarda a la Parròquia de St. Serni de Canillo va tenir lloc el Res del Sant Rosari comunitari per les ànims dels Fidels Difunts que acabà amb una pregària de recomanació pel seu etern repòs al cementiri de Canillo.

Tot seguit l’Arquebisbe es desplaçà fins el cementiri de Mereig on tingué lloc una altra pregària pels difunts que allà hi reposen i per tots els fidels difunts.

Finalment, Mons. Vives clogué les pregàries pels difunts al cementiri de l’església de St. Miquel de Prats on pogué parlar amb els veïns i els animà en el camí de la fe.

A continuació el Copríncep episcopal es traslladà fins a la Plaça Montaup al centre de Canillo on acompanyat dels Cònsols de la Parròquia compartí la Castanyada popular que anualment el Comú organitza i pogué saludar els molts canillencs que allà s’hi havien congregat per compartir una tarda de castanyes i vi dolç.

Compartir