Jornades sobre les pintures romàniques de Sta. Maria de Mur (Pallars Jussà)

El divendres 27 de setembre, a la Sala d’Actes del Palau Marc de Barcelona, i el dissabte 28 de setembre, a l’església de Santa Maria de Mur (Pallars Jussà), van tenir lloc unes Jornades tècniques per a donar conèixer la rellevància de les pintures romàniques de la col·legiata en la història de l’art català. Aquests frescos van ser els primers del país en ser arrencats, venuts i exportats als EUA, i van ser el punt de partida de la campanya de salvament del romànic del Pirineu.

El primer dia de les Jornades a la Sala d’Actes del Palau Marc, la Sra. Elsa Ibar, Directora general del Patrimoni Cultural i Mn. Josep M. Mauri, Vicari General del Bisbat d’Urgell, van obrir les Jornades tècniques. A continuació van tenir lloc diverses ponències a càrrec de la Dra. Milagros Guardia, de l’Institut de Recerca en Cultures Medievals (IRCVM) de la Universitat de Barcelona; la Dra. Montserrat Pagès, historiadora de l’art i antiga conservadora de l’Àrea d’Art Romànic del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), que va conduir una lectura interpretativa de les pintures de l’església de Santa Maria de Mur amb l’objectiu de comprendre’n la iconografia i, a la vegada, situar estilísticament els frescos i explicar-ne les circumstàncies i peripècies que van viure al llarg de la història; el Sr. Pere Rovira, conservador-restaurador, coordinador de l’especialitat de Pintura Mural i Escultura de Pedra del CRBMC, del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; la Sra. Paz Marquès, conservadora-restauradora de Pintura Mural de l’Àrea de Restauració i Conservació Preventiva del MNAC i la  Sra. Núria Oriols, química de l’Àrea de Restauració i Conservació Preventiva del MNAC. A la tarda van intervenir la Sra. Berna Garrallà, cap de l’Àrea de Béns Mobles del Ministeri de Cultura, del Govern d’Andorra i la Sra. Marta Planas, cap de l’Àrea de Museus i Monuments del Ministeri de Cultura del Govern d’Andorra; la Dra Imma Lorés, del Departament d’Història de l’Art i Història Social de la Universitat de Lleida i el Sr. Sr. Albert Sierra. Responsable de noves tecnologies de l’Àrea de Programes Públics de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural.

El segon dia de les Jonades a l’església de Santa Maria de Mur, va tenir lloc una visita a l’església a càrrec del Sr. Pere Rovira, conservador-restaurador i coordinador de l’especialitat de Pintura Mural i Escultura de Pedra del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya i del Sr.Rudi Ranesi, conservador-restaurador d’Arcovaleno Restauro, SL, que van explicar la intervenció que es va fer sobre les restes de pintura mural, que encara es conserven a Mur, i el perquè de la presentació actual de la còpia que s’hi instal·là l’any 2008. Després de dinar, va tenir lloc una visita guiada a les restes de pintura romànica original conservades a l’església de Moror, d’estil molt proper a les de Mur. 

El conjunt d’activitats de “Mur, 1919-2019” són organitzades per l’Ajuntament de Castell de Mur, l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), el Bisbat d’Urgell, el Consell Comarcal del Pallars Jussà, l’associació Pirineus.Watt, Peperepep Cultural i Cal Soldat. L’activitat s’emmarca dins de l’Any del Turisme Cultural 2019. 

Compartir