Les Jornades de Teologia apleguen 140 inscrits per parlar del sentit de la vida: estimar a fons

“El sentit de la vida. Estimar a fons”, ha estat el tema escollit per la formació de professors i mestres de religió, catequistes, agents de pastoral de la salut i de joventut, de Càritas, sacerdots i religiosos del Bisbat d’Urgell, en les Jornades de Teologia de 2019, que es desenvolupen entre el 29 i el 30 d’agost a la sala Sant Domènec de La Seu d’Urgell.

El Delegat d’Ensenyament, Mn. Pepe Chisvert, va obrir el dijous 29 la trobada agraint l’assistència de tants inscrits i animant els mestres i professors en la seva feina. Després l’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, va inaugurar les jornades amb unes paraules de benvinguda als 140 inscrits en aquesta trobada, provinents de diversos punts de la Diòcesi d’Urgell.

Mons. Vives va encoratjar els assistents en la primera formació del curs escolar que s’iniciava i va agrair als ponents el tractament del tema triat, assenyalant que aquesta és una qüestió molt important perquè els cristians estan cridats a donar raó d’aquesta esperança que dóna l’amor. Per Mons. Vives és l’amor en si mateix el motiu per trobar el sentit de la vida. Tot citant St. Bernat de Claravall remarcà que estimem per estimar.

La Jornada treballarà durant dos dies amb una pregunta que és inherent a la condició humana: tot sovint ens interroguem per la raó de la nostra existència, pel sentit de la nostra entrega, el nostre treball, les nostres relacions, per allò que fa que la vida de cadascú sigui valuosa. Begoña Román i Francesc Torralba, doctors en filosofia, van tractar des de diversos punts de vista els temes plantejats.

La primera ponent fou la Vicedegana de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona, la Dra. Begoña Román.

A la seva primera ponència parlà de com vèncer l’actual societat del desànim. Va associar la societat del desànim amb la manca de vitalitat i la manca de ganes de viure. Va explicar els trets que caracteritzen la societat del desànim. Una societat que és fruit d’un individualisme real, amb una concepció antropològica de l’ésser humà com un individu aïllat. Es tracta de la creació d’un home autosuficient, fet a si mateix, que no deu res a ningú, que no agraeix res a ningú, i que vol alliberar-se de qualsevol deute que amenaci la seva llibertat. I per tant, no és capaç de fer aliances basades en la confiança i en l’amor, sinó que fa contractes en els seus projectes de vida. Per Begoña Román, cal superar la desorientació en la que vivim assumint-la i encarant els riscos, és a dir els errors.

La seva segona intervenció fou un repàs sobre la recerca de sentit en la història de la filosofia i sobretot va descriure 10 referències de la història de la filosofia: Plató i St. Agustí; Aristòtil i St. Tomàs d’Aquino; Epicuri, els estoics, Kant, els utilitaristes, els comunitaristes i els dialògics. I remarcà els trets en comú que porten a l’esperança en dos grans sentits: la felicitat, i la justícia o dignitat.

I la seva tercera aportació va tractar sobre l’ètica i el sentit, remarcant la transformació del món. S’estengué en la distinció entre ètica i moral en temps accelerats, la distinció entre convicció i responsabilitat i l’ètica cívica, organitzativa, personal i professional. Sobretot explicà bellament la transformació del món passant per la transformació d’un mateix on l’estimar és el gran camí d’aprenentatge

A la tarda els assistents a la Jornada van participar en la Eucaristia presidida per Mons. Vives a la l’església dedicada a la Immaculada del Seminari d’Urgell, dins la qual va lliurat la Missio als professors de religió de la Diòcesi, i es pregà per tots els qui en els pròxims dies començaran el curs 2019-2020.

Aquí podeu escoltar les 3 ponències de la Dra. Begoña Roman:


Compartir