Inauguració de la restauració de l’ermita de la M. de Déu de la Serra a Burg, Farrera

L’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives va presidir amb el Conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Hble. Sr. Damià Calvet, i l’Alcalde de Farrera de Pallars, Il.lm. Sr. Àngel Bringué la inauguració de la restauració de l’ermita de Santa Maria de la Serra del segle XI, al municipi de Farrera (Pallars Sobirà), el dissabte 22 de juny. 

Mons. Vives fou rebut a la seva arribada pel Conseller, membres del Consistori i pel Rector de la Parròquia, Mn. Joan Díes. I van participar Mn Josep M Mauri, Vicari general, i Clara Arbués, Delegada diocesana de Patrimoni.

Els treballs de restauració han consistit en la consolidació estructural de l’edifici i les seves cobertes. S’ha desmuntat la coberta, substituït les bigues malmeses i construït un acabat amb pissarra recuperada del país. També s’han rejuntat tots els paredats, amb morter de calç, deixant a la vista els junts originals encara existents. S’ha reconstruït l’absis i s’ha recuperat la seva volumetria, omplint la gran esquerda amb un mur ciclòpid amb recuperació de les pedres originals. S’ha recuperat la finestra absidal i, a més de l’obertura de portes i finestres, s’han restaurat els brancals, llindes i arcs.

L’ermita de Santa Maria de la Serra, també coneguda com a església de la Mare de Déu de la Serra de Farrera, està situada als afores del municipi, sobre la carena de la Serra. L’edifici està catalogat com a Bé Cultural d’Interès local (BCIL) i la referència més antiga correspon a la relació d’esglésies parroquials del deganat de Cardós, visitades l’any 1314 pels delegats de l’arquebisbe de Tarragona. Segons fonts orals, durant la guerra civil l’edifici va servir com a niu de metralladores. Per a aquest ús es va ampliar l’obertura central de l’absis deixant l’esvoranc del mur absidal en l’estat actual. Els promotors d’aquest projecte són l’Ajuntament de Farrera, el Bisbat d’Urgell i el Departament de Territori i Sostenibilitat, a través de l’Institut Català del Sòl (Incasòl), i forma part del programa Reviure les velles ciutats, que té com a objectiu la recuperació i rehabilitació del patrimoni històric.

A l’acte van tenir diversos parlaments i una actuació poètico-musical, i al final un compartir productes del Pallars.

Compartir