Festa de la Mare de Déu dels Desemparats a La Seu

El dissabte 11 de maig, festa de la Mare de Déu dels Desemparats, la comunitat de Religioses dels Ancians Desemparats de la Llar de St. Josep de La Seu d’Urgell va celebrar amb tota solemnitat la seva festa patronal.

La Missa fou presidida per Mn. Ignasi Navarri, Vicari General de la Diòcesi i concelebrada per Mn. David Codina.

A l’homilia, Mn. David va posar en relleu com Sta. Teresa Jornet va voler que la Verge dels Desemparats imbuís l’espiritualitat de la Congregació de les Germanetes dels Ancians Desemparats ja que les Llars de la Congregació volen ser com el mantell acollidor de la Mare de Déu dels Desemparats, Mare dels pobres, on els ancians trobin satisfetes les seves necessitats materials i espirituals.

Va explicar breument l’origen històric de la devoció a la Mare de Déu dels Desemparats vinculada estretament al naixement l’any 1410 del primer hospital psiquiàtric del món conegut com “Hospital de Ignoscents, Folls e Orats” i com gràcies al fet que algú va estar atent a aquesta necessitat va néixer una obra caritativa i de misericòrdia. Finalment va anar desgranant els elements icònics de la imatge de la Mare de Déu dels Desemparats que presideix el presbiteri de la Llar de St. Josep de La Seu d’Urgell: l’origen que la imatge estigui corbada i sigui “geperudeta”; la rosa i el lliri que porta a la mà dreta, símbol de la seva Puríssima Concepció; els Sants nens innocents màrtirs que reposen sota els seus peus, canonitzats sense ús de raó per posar de manifest que també per als privats de raó hi ha un lloc en el cel; la Creu i el Nen Jesús que al braç esquerre sosté la Imatge, símbol que la Verge sempre va romandre atenta al peu de la Creu als sofriments del seu Fill.

La mirada inclinada “geperudeta” de la Mare de Déu dels Desemparats ens ajuda perquè li preguem en el res de la Salve, que Maria, Reina i Mare de misericòrdia, “giri envers nosaltres aquests ulls seus tan misericordiosos”.

Compartir